Planimetria
Radziu0890: W trójkącie jedna przyprostokątna ma 5 cm a przeciwprostokątna ma 10 cm.Oblicz promien okręg
wpisanego w ten trójkąt i promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Bardzo bym prosił o pomoc i rysunek.
27 paź 19:00
Radziu0890: trójkąt prostokątny.
27 paź 19:08
Radziu0890: trójkąt prostokątny.
27 paź 19:08
Eta:
a= 5 c = 10 to; b
2 = c
2 −a
2 => b
2= 75 => b = 5
√3
| | P | |
2r= a +b −c lub r= |
| ... , gdzie P−− pole p−−− połowa obwodu
|
| | p | |
podstaw dane i to wszystko
27 paź 19:08
Radziu0890: Dziękuje badzo. (czy został w rozwiązaniu został uznany trójkąt prostokątny?)
27 paź 19:09
Ania :): W sześciokąt foremny wpisano okrąg i na tym samym sześciokącie opisano okrąg.Pole powstałego
pierścienia kołowego jest równe 9π.Oblicz długość boku i pole sześciokąta.Proszę o pomoc i
możliwy rysunek
27 paź 19:31
Eta:
Tak
Radziu , takie zależności są dla Δ−ta prostokątnego

Polecam je zapamiętać!
27 paź 19:38
Radziu0890: Dziękuje slicznie.
27 paź 20:19
Eta:
a gdzie buziak?
27 paź 20:21
Radziu0890: Jeszcze jedno pytanie
Czy połowa przeciprostokątnej mogłaby by byc jednym z promieni ?
Bardzo bym prosił o rysunek
27 paź 20:30
27 paź 20:30
Radziu0890: kurdeeee odnosnie tego pytana o przeciwprostokatna nie było, teraz na to spojrzałem.
27 paź 20:38
Radziu0890:
2r= a +b −c lub r= P/p <−− tego nie rozumiem, jest na to jaksi wzór, zalezność ? jeszcze
te −c
27 paź 20:42
Eta:
dzięki
| c | |
| =R −−−−−− to długość promienia okręgu opisanego na Δ−cie prostokatnym  !
|
| 2 | |
bo kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym !
Zapamiętaj




!
27 paź 20:43
Radziu0890: Własnie to wyczytałem i wycofałem sie z pytania, chodzi mi teraz o tą duga część.
27 paź 20:45
Eta:
Omg

już mi się nie chce tego rysować

poszukaj na forum , było 150 razy

!
to dwie zależności taka : 2r = a +b −c
wybieraj co wolisz
27 paź 20:45
Eta:
27 paź 20:46
Radziu0890: oki i dzekuje, juz nie bede wiecej truł

PPPPPPPPPPPPPP
Papa
27 paź 20:48