matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego ABC.
Laguna:
Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego ABC mając dane c=√13, tg α= 1,5
26 lut 18:08
agulka:
c=
√
13
3
tgα=
2
9
tg
2
α=
4
sin
2
α
tg
2
α=
cos
2
α
9
sin
2
α
=
4
cos
2
α
4sin
2
α=9cos
2
α
9
9
9
9
sin
2
α=
cos
2
α=
(1−sin
2
α)=
−
sin
2
α
4
4
4
4
9
9
sin
2
α+
sin
2
α=
4
4
13
9
sin
2
α=
4
4
9
sin
2
α=
13
3
√
13
sinα=
13
b
sinα=
c
3
√
13
b
=
13
√
13
b=3 a
2
=c
2
−b
2
a
2
=(
√
13
)
2
−9 a
2
=13−9 a
2
=4 a=2
26 lut 19:04