ciągi
Katherine: W dziewięciowyrazowym ciągu geomertycznym o wyrazach dodatnich pierwszy wyraz jest równy 3, a
ostatni 12. Piąty wyraz tego ciągu jest równy?
26 lut 17:56
Wazyl: 6. Skąd to wiem? Wzory. Zaprzyjaźnij się z nimi.
26 lut 17:58
Katherine: Dzięki... patrzę we wzory i ni diabła. Wychodzą mi takie herezje, że głowa mała...
26 lut 18:05
Wazyl: geometryczny. ⇒ od razu myśl że można użyć średniej geometrycznej.
Wzory mówią że jeżeli mamy ciąg (a; b; c) i jest on geometryczny to prawidłowa jest równość:
b2=ac
A teraz ogólniej:
Mamy ciąg
a1 ; a2 ; a3 ....; an
an=a1qn−1 prawda?
Czyli np dziewiąty wyraz ciągu = a1q8
a1*a9=a1*a1q8=(a1q4)2
26 lut 18:13
Wazyl: Można oczywiście też z układu równań:
a
1=3
a
1q
8=12 ⇒ q
8=4
Widzimy że q jest niewymierne i może przyjmować ±4
18
a
5=a
1q
4=3*(2
14)
4=6
26 lut 18:17