wykonaj działania, podaj konieczne założenia
a.a: Czy jest na to jakiś inny sposób niż sprowadzanie do wspólnego mianownika, bo strasznie dużo
liczenia i tak źle mi wychodzi? proszę o pomoc
| 5x | | 4 | | 1 | |
| − |
| + |
| |
| x2−6x+9 | | x−3 | | x2+3x | |
26 lut 15:34
J: Zauważ,że x2 − 6x + 9 = (x−3)2
26 lut 15:36
a.a: tak, to też zauważyłam

a kolejny krok jaki powinien być?
26 lut 15:39
a.a: wspólnum mianownikiem bedzie: (x−3)2(x+3)x
26 lut 15:41
a.a: nie wiem co z licznikiem bo liczyłam ok 4 razy i za każdym razem ma zły wynik, coś muszę robić
źle
26 lut 15:42
J: Wspólny mianownik: (x−3)2(x+3)x
26 lut 15:42
J: 5x mnożysz przez wszystko oprócz (x−3)2
4 mnożysz przez wszystko oprócz (x−3)
1 mnożysz przez wszystko oprócz x(x=3) , uważaj na znaki.
26 lut 15:45
a.a: ale dlaczego 5x mnoże przez (x−3) skoro ma to w swoim mianowniku ?
26 lut 15:47
J: W mianowniku ma (x−3)2 , więć przez to nie mnożysz.
26 lut 15:50
a.a: nic mi nie wychodzi w tym liczniku
26 lut 15:57
a.a: w odp mam w liczniky x3+16x2+30x+9, już na samym wstępnie nigdy w życiu nie wyjdzie x3, bo
x3 otrzymamy tylko i wyłącznie po wymnożeniu pierwszego licznika z ostatnim mianownikiem, a
tam wychodzi 5x3, więc ja już nie wiem.
26 lut 16:00
a.a: Pomocy !
26 lut 16:04
Mila:
| 5x | | 4 | | 1 | |
| − |
| + |
| = |
| (x−3)2 | | x−3 | | x*(x+3) | |
| | 5x*x*(x+3) | | 4*x*(x+3)*(x−3) | | 1*(x−3)2 | |
= |
| − |
| + |
| = |
| | x(x−3)2(x+3 | | x*(x−3)2*(x+3) | | x*(x−3)2*(x+3) | |
| | 5x3+15x2 | | 4x*(x2−9) | | x2−6x+9 | |
= |
| − |
| + |
| = |
| | x*(x−3)2*(x+3) | | x*(x−3)2*(x+3) | | x*(x−3)2*(x+3) | |
| | 5x3+15x2−4x3+36x+x2−6x+9 | |
= |
| = |
| | x*(x−3)2*(x+3) | |
| | x3+16x2+30x+9 | |
= |
| |
| | x*(x−3)2*(x+3) | |
26 lut 16:29
daras: i tyle w tym temacie !
26 lut 16:37
a.a: dziękuję <3
26 lut 17:21