Podstawą ostrosłupa jest
Matejko:

Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 4 i 4
√2 wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa
mają długość 4. Oblicz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
to jest ten rysunek?
a=4
b=4
√2 liczymy ten kąt zaznaczony na rysunku? liczymy wysokość trójkąta o podtsawie a i o
podtawie b i przekątna tak?
26 lut 15:25
Matejko:
26 lut 15:40
Matejko: up
26 lut 15:47
26 lut 15:52
Matejko: pytam bo nie wychodzi i jak w podstawie jest prostokąt to jest inny kąt chyba.
26 lut 15:56
26 lut 16:05
Ajtek:
Faktycznie, to nie jest ten kąt

.
26 lut 16:17
Matejko: mógłby ktoś rozwiązać to zadania? Proszę
26 lut 16:17
Matejko: up
26 lut 16:36
Mila:
Tu jest pułapka w tym zadaniu, jaki wynik podają?
Dwie ściany boczne są Δ prostokątnymi, a dwie Δ równobocznymi.
26 lut 16:49
Matejko: | | √3 | |
wynik to − |
| proszę o dokładne rozpisanie i wyjaśnienie |
| | 3 | |
26 lut 16:51
Mila:

a=4
√2
ΔBCS≡ΔADS − Δ równoboczne.
ΔABS≡ΔDCS− Δ prostokątne równoramienne, bo z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa.
a
2=4
2+4
2
a
2=32
a=4
√2⇔DS⊥CS
BE⊥SC, z punktu E prowadzimy równoległą do DS, w takim razie jest prostopadła do ramienia SC.
Z tw. Talesa wyciągamy wniosek, że F jest w środku DC.
|FE|=2
|BE|=2√3 jako wysokość Δ równobocznego o boku 4.
W ΔFCB:
|FB|
2=(2
√2)
2+4
2
|FB|
2=24
W ΔFEB z tw. cosinusów:
|FB|
2=|FE|
2+|BE|
2−2*|FE|*|BE|*cosα
24=2
2+(2
√3)
2−2*2*2
√3 cosα⇔
26 lut 17:14
Matejko: nie rozumiem jak było FB liczone
26 lut 17:57
Mila: Z tw. Pitagorasa.
|FC|=2√2 − połowa boku a
|BC|=4
∡FCB=90o
26 lut 18:01
Matejko: a no tak dzięki
26 lut 18:50
Mila:
26 lut 18:54