stereometria
ReVo:

Trapez prostokątny o kącie ostrym a i podstawach a,b (a>b) obraca się dokoła prostej
zawierającej ramię prostopadłe do podstaw. Oblicz objętość powstałej bryły.
Tak sobie to narysowalem w zeszycie. Potrzebna na pewno wysokość co proponujecie? Potem liczyć
to najpierw objetość walca potem stożka i dodać czy jak?
26 lut 14:16
52: A to nie będzie po prostu stożek ?
26 lut 14:18
wredulus_pospolitus:
ale objętość zależna jest od tego gdzie jest ta prosta wokół której sie obraca
26 lut 14:19
wredulus_pospolitus:
26 lut 14:23
ReVo: "Obraca się dokoła prostej zawierającej ramię prostopadłe do podstaw". Więc obraca się według
mnie tak jak narysowałem.
26 lut 14:23
52: Przeczytałem trójkąt a nie trapez sorki...
26 lut 14:24
26 lut 14:24
J: Trapez jest prostokątny
26 lut 14:26
wredulus_pospolitus:
zauważ, że powstała bryła to 'duży stożek o podstawie a' − 'mały stożek o podstawie b'
stożki są do siebie podobne (patrz ten sam kąt nachylenia przekroju)
Talesa zatrudniasz i masz 'pozamiatane'
26 lut 14:26
J: I obraca się wokół .....
26 lut 14:26
wredulus_pospolitus:
oczywiście miało być 'o promieniu podstawy ...'
26 lut 14:26
ReVo: No tak trapez jest prostokątny

Więc co myślimy

?
26 lut 14:26
J: No to już wiesz jak ma wyglądać rysunek : ścięty stożek
26 lut 14:28
J:

Różowa oś obrotu.
26 lut 14:30
ReVo: czyli jakby przedłużyć ramiona i mam duży stożek i mały stożek no i dobra i co teraz:
26 lut 14:37
wredulus_pospolitus:
| a | | b | |
| = |
| = tgα −> h = b*ctgα ⋀ H = a*ctgα |
| H | | h | |
i już masz 'wyznaczone' obie wysokości
26 lut 14:39
wredulus_pospolitus:
hmm ... chyba na odwrót ... proporcje = ctgα ... a wysokości to b*tgα i a*tgα
26 lut 14:40
ReVo: Właśnie też tak nad tgα myślałem, dobra dzięki już wiem
26 lut 14:40
J: Masz podany kąt ostry, więc możesz obliczy h.
26 lut 14:41
ReVo: Jak ktoś dokończy też to niech poda wynik dla porównania
26 lut 14:44
wredulus_pospolitus:
uuu tylko jedna ważna uwaga ... h to nie jest wyskość trapezu − to jest wysokość stożka
26 lut 14:45
wredulus_pospolitus:
no to podaj ile Ci wyszło
26 lut 14:46
J: | H | | H− h | |
| = |
| , H −wysokość stożka , h −wysokość trapezu. |
| a | | b | |
26 lut 14:48
ReVo: | | 1 | |
V = |
| * π * tgα(a3 − b3 ) ? |
| | 3 | |
26 lut 14:51
wredulus_pospolitus:
si
26 lut 14:52
ReVo: thx
26 lut 16:20