funkcja ....,
martusiak124: Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f (x) =(2−a)x+3 . Wyznacz liczbę a , dla której :
a. punkt A=(−5,7)należy do wykresu funkcji f
b.funkcja f jest rosnąca
c.wykres funkcji f oraz wykres funkcji g jest określonej wzorem g(x) =−0,75+6 przecinają oś Ox
w tym samym punkcie .
27 paź 18:48
he: a)
podstawiasz w miejsce f(x) 7 a w miejsce x −5, i wyliczasz a funkcja liniowa...
b)
funkcja jest wtedy rosnąca gdy liczba przy x ( w tym przypadku 2−a) jest >0
2−a > 0
a <2
27 paź 19:03
martusiak124: aha ... wielkie dzięki ...
27 paź 19:27