Funkcje kwadratowe,pole trapezu
Liliana6: 1.
| x+5 | | 2−x | | (x+5)(2+x) | |
| − |
| = |
| =......... |
| x−5 | | 2+x | | (x−5)(2−x) | |
2.Dany jest wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej
f(x)=−12(x−1)(x+7)=−
12(x
2+7x−x−7)=−
12(8x−7)=.......
a)Napisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej
b)Podaj miejsca zerowe funkcji f oraz współrzędne wierzchołka paraboli funkcji f.
3.
Oblicz pole trapezu:
a) a=11cm , b=6cm , c=12cm , d=13cm
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc!
26 lut 13:57
Ajtek:
Ktoś pisze sprawdzianik?
26 lut 14:00
52: 1.
Dziedzina ?
| x+5 | | 2−x | | (x+5)(2+x)−(2−x)(x−5) | |
| − |
| = |
| |
| x−5 | | 2+x | | (x−5)(2+x) | |
dokończ...
26 lut 14:01
J: Pierwsze żle.
| | (x+5)(2+x) − (2−x)(x−5) | |
= |
| = ... |
| | (x−5)(2−x) | |
26 lut 14:02
J: 2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| (x2 + 6x − 7) = − |
| [(x + 3)2 − 7 − 9] = − |
| [(x + 3)2 − 16] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Miejsca zerowe: x
1 = 1 ; x
2 = −7, wierzchołek W( −3; −18)
26 lut 14:19
26 lut 14:22
J: Wierzchołek W(−3,−16)
26 lut 14:32
Liliana6: 1)
| | 2x+x2+10+5x−2x−10−x2+5x | | 10x2 | |
...= |
| = |
| |
| | (x−5)(2+x) | | (x−5)(2+x) | |
26 lut 14:33
J: Zad 2) Wierzchołek paraboli: W ( −3 , −8 )
26 lut 14:35
Liliana6: Skąd się wzięło 6x w 2 zadaniu?
26 lut 14:43
26 lut 14:44
J:
26 lut 14:49
J: Zad 1) Pomijając ,że żle liczysz, to skąd Ci się wzięło 10x2 ?
26 lut 15:02
Liliana6: Bo resztę w liczniku skrociłam
26 lut 15:04
J: A co tam było do skracania ? Czy dla Ciebie np. x2 + 2x = 3x ?
26 lut 15:07
J: Już widzę, powinno być 10x , a nie 10x2.
26 lut 15:09
Liliana6: A czy w 2 zadaniu , delta wynosi √8 ?
Wyszły mi inne miejsca zerowe z tą Δ...
27 lut 10:45
J: Nie potrzeba liczyć Δ. Miejsca zerowe widać w postaci iloczynowej trójmianu.
27 lut 10:54
J:
| | 1 | |
Postać kanonicza: y = − |
| (x + 3)6 + 8 |
| | 2 | |
Wierzchołek paraboli ma współrzędne: W(−3,8)
27 lut 10:57
J: Ma być oczywiście: (x +3)2
27 lut 10:58
Liliana6: Mógłbyś jeszcze tylko zaznaczyć na czerwono dokładnie gdzie widać miejsca zerowe?
Ja zawsze obliczałam Δ a następnie miejsca zerowe i dlatego nie jestem pewna skąd je wziąłeś.
27 lut 11:21
J: Postać iloczynowa to: y = a(x − x
1)(x − x
2), gdzie x
1,x
2 to miejsca zerowe.
Postać iloczynową masz.. więc popatrz
27 lut 11:36