Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Matejko: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określanej wzorem
f(x)=sin(2x)+cos(π6−2x). Odpowiedź uzasadnij
Zacząłem:
sin(2x)=2sinxcosx
cos(30o−2x)=√32cos2x+12sin2x
f(x)=32sin(2x)+√32cos2x i nie wiem co dalej proszę o pomoc
26 lut 11:29
wredulus_pospolitus:
poponuję inaczej
cos(30o−2x) = sin(2x+30o)
a teraz : sin a + sin b = 2sin... * sin ...
i ostatecznie winien zostać tylko jeden sinus ... co będzie już proste do pokazania kiedy f(x)
przyjmuje największą/najmniejsza wartość i jaka ona będzie
26 lut 11:36
wredulus_pospolitus:
tfu ... oczywiście cos(30−2x) = sin(60+2x)
26 lut 11:37
Matejko: dlaczego cos(30
o−2x)=sin(2x+60
o)

nie czaje
26 lut 12:48
wredulus_pospolitus:
cos(30−2x) = cos(90 −(60+2x)) = sin (60+2x) <−−− wzory redukcyjne się kłaniają
26 lut 12:56
Matejko: czyli mamy sin2x+sin(60+2x) i co dalej?
26 lut 15:09
wredulus:
I dalej mamy wzor na suma sinusow = podwojony iloczyn sinusow
26 lut 15:15