jak zrobić to zadanie?
Mateusz: Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120°.
Oblicz długość boków tego trójkąta.
26 lut 06:10
Janek191:

a = 2 z
b = x + y
x =
√3
−−−−−
I CO I
2 = r
2 + x
2 = 3
2 + (
√3)
2 = 9 + 3 = 12 = 4*3
I CO I = 2
√3
zatem h = I CD I = 2
√3 + 3
z = I CD I *
√3 = [ 2
√3 + 3] *
√3 = 6 + 3
√3
a = 2 z = 2*( 6 + 3
√3) = 12 + 6
√3
=============================
| | z | | √3 | |
|
| = sin 60o = |
| |
| | I BC I | | 2 | |
| | 2 z | | 12 + 6√3 | |
I BC I = |
| = |
| = 4√3 + 6 |
| | √3 | | √3 | |
b = I BC I = 4
√3 + 6
=================
26 lut 07:01
Mateusz: dzięki teraz to rozumie
26 lut 08:04