Obliczyć całki
Radzio: Pilnie potrzebuję pomocy. Całki skomplikowane nawet jako nieoznaczone.
a) (dół: 0), (góra: 2π)∫ cos
2 x dx
b) (dół: 0), (góra: 1)∫ ln(1+x
2 )dx
c) (dół: 0), (góra: 1)∫
x2 +4x2 +6x+10dx
Ad. a) Rozwiązanie nieoznaczonej znalazłem w książce, ale tego nie rozumiem, więc prosiłbym o
wyjaśnienie i sprawdzenie czy dobrze rozwiązana jako oznaczona.
∫ cos
2 x dx=| u=cosx du=−sinx dx; dv=cosx dx v=sinx|= cosx sinx+∫sin
2 xdx= cosx sinx+
∫dx−∫cos
2 xdx
∫cos
2 xdx=
x2+
cosx sinx2 +C
Nie mam pojęcia jakim sposobem z czegoś co wychodzi na to, że się zapętla, wyszedł taki
normalny wynik...
rozw. oznaczonej: (dół: 0), (góra: 2π)∫ cos
2 x dx= [
2π2+
1*02]−[
02+
1*02]=π
<−dobrze

Ad. b) Sporo kombinowałem, ale nic z tego konkretnego nie wyszło, a oto zapis:
∫ ln(1+x
2)dx= | u=ln|1+x
2| du=
2x1+x2 dx; dv=dx v=x | =
=xln|1+x
2|−2 ∫
x21+x2dx= | q=
11+x2 dq=
−2xx4 +2x2 +1dx ; da=x
2dx
a=
x33 |= xln|1+x
2|−2*
x33+3x2−
43 ∫
x4x4+2x2+1dx=..... nie mam
pojęcia czy dobrze zacząłem i czy do czegoś to prowadzi, więc jeśli ktoś czuje się na siłach,
to proszę o pomoc

Ad. c) (dół: 0), (góra: 1)∫
x2 +4x2 +6x+10dx <−niestety nie wiem jak się w ogóle za
to zabrać
wredulus_pospolitus:
to zaczniemy od 2)
| | 2x2 | |
∫ ln (1+x2) dx = xln(1+x2) − ∫ |
| dx = |
| | 1+x2 | |
| | 2+2x2 | | 2 | |
= xln(1+x2) − ∫ ( |
| − |
| dx = |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | 2 | |
= xln(1+x2) − ∫ 2dx + ∫ |
| dx = ... całki elementarne ostały się |
| | 1+x2 | |
teraz lecimy 3)
zauważamy, że mianownik: x
2+6x+10 = x
2+6x+9 + 1 = 1+(x+3)
2 <−−− co już sugeruje co będzie
wynikiem całki
licznik: x
2+4 = x
2+6x+10 −6x−6 = x
2+6x+10 −6x−18 + 12
i mamy:
| | x2+6x+10 | | 6x+18 | | 12 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | |
| | f'(x) | | 1 | |
= ∫ 1 dx − ∫ |
| dx + 12∫ |
| dx |
| | f(x) | | 1+ (g(x))2 | |
odpowiednie podstawienia w całce drugiej i trzeciej ... i już masz całeczki elementarne
wredulus_pospolitus:
ad 1)
∫cos
2x dx = ∫
cosx*
cosx dx =
sinx*
cosx − ∫
sinx*(
−sinx) dx =
=
sinx*
cosx − ∫ −sin
2x dx =
sinx*
cosx + ∫sin
2x dx =
=
sinx*
cosx + ∫ (1−cos
2x) dx =
sinx*
cosx + ∫ dx − ∫cos
2x dx =
=
sinx*
cosx + x − ∫cos
2xdx
i zauważmy że mamy równanie typu:
a = 2
25687 +
√π −a
'a' na jedną stronę i wyliczamy 'a'
no to tutaj masz:
∫cos
2x dx = sinx*cosx + x −∫cos
2x dx <=> ∫cos
2x dx + ∫cos
2x dx = sinx*cosx + x <=>
| | sinx*cosx | | x | |
<=> 2∫cos2x dx = sinx*cosx + x <=> ∫cos2x dx = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz rozumiesz jaki jest tok rozumowania