| 1 | ||
(sinx+ | )(cosx+2k)=0 | |
| 2 |
| 1 | 5π | π | ||||
Io ⇒ sinx = − | ⇒ dwa rozwiązania x∊{− | , − | } | |||
| 2 | 6 | 6 |
| 5π | √3 | |||
cos(− | ) = − | |||
| 6 | 2 |
| π | √3 | √3 | √3 | |||||
cos(− | ) = | ⇒ wnioskujemy, że cosx∊<−1, − | }) ∪ (− | , | ||||
| 6 | 2 | 2 | 2 |
| √3 | √3 | |||
) ∪ ( | , 1), bo wtedy cosx można 'przeciąć dwa razy i będą to dwa różne iksy | |||
| 2 | 2 |
| 5π | π | |||
inne od {− | , − | } | ||
| 6 | 6 |
| 1 | √3 | √3 | √3 | √3 | 1 | |||||||
cosx = −2k ⇒ k∊(− | , − | ) ∪ (− | , | ) ∪ | , | > | ||||||
| 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 |
Wykres to fajnie obrazuje:
niebieski cos(x)
różowy sin(x)
zamysł jest tak skoro cosx + 2k = 0 ⇒ cosx = −2k
więc tniemy oś igreków tak aby przeciąć wykres cosinusa dwukrotnie, ale za wyjątkie tych
| −5π | ||
wartośći jakie przyjmuje dla w/w pierwiastków sinusa tzn. za wyjątkiem (cos( | ); | |
| 6 |
| −π | ||
cos( | ) ponieważ wtedy otrzymalibyśmy ten sam pierwiastek tylko dwukrotny i tniemy tak | |
| 6 |
| π | 5π | |||
Oskar − wyrzuciłeś dla cosx wartości dla kątów − | i − | − dlaczemu? (jak mawia | ||
| 6 | 6 |
)
A co przeszkadza, żeby był szczególny przypadek czyli
| 1 | ||
sinx + | = 0 ∧ cosx + 2k = 0 | |
| 2 |
| 1 | ||
sinx + | = 0 ∨ cosx + 2k = 0 | |
| 2 |