kombinacje
Meg: Czterech pasażerów wsiada na parterze, która zatrzymuje się na każdym z 5 pięter domu.
Ile jest możliwości sposobów wysiadania tych pasażerów, jeśli:
a) każdy pasażer może wysiąść na dowolnym piętrze
b) każdy pasażer wysiądzie na innym piętrze
c) wszyscy pasażerowie opuszczą windę na dwóch różnych piętrach.
27 paź 18:36
Meg: Thank's for help
27 paź 20:55
27 paź 21:04
AROB: a) Wariacje z powtórzeniami: n=5, k=4
W
nk = n
k = 5
4 = 625
| | n! | | 5! | |
b) wariacje bez powtórzeń: Vnk = |
| = |
| = 5! = 120 |
| | (n−k)! | | (5−4)! | |
| | | | 5! | |
c) wybór 2 pięter: C52 = | = |
| = 10 |
| | | 2!*3! | |
ilość sposobów wysiadania na wybranych 2 piętrach: W
24 = 2
4 = 16
Łączna ilość sposobów wysiadania = C
52 * W
24 = 10 * 16 = 160
28 paź 01:27
Eta:
AROB
mała poprawka:
w c) 2
4 −2 = 14 , bo nie mogą wysiąść na tym samym piętrze

odp: 10*14 = 140
28 paź 01:57
AROB: Ok, dzięki
28 paź 02:07
28 paź 02:10