Zadanie
Wazyl: Jakiś dobrodziej podrzuciłby wymagające zadanko na wieczór? Może wielomiany albo trygonometrja
albo ciągi?
25 lut 22:54
TorN: Jak chcesz możesz iść jutro za mnie na sesje
25 lut 23:00
Wazyl: Z czego ta sesja?
25 lut 23:02
TorN: Z funkcji (od dziedziny funkcji,odwrotność,po granice,pochodne, monotoniczności i ekstremy
lokalne, wklęsłości i wypukłości,punkty przegięcia,asyptoty itp do całek nieoznaczonych)
25 lut 23:04
Wazyl: To ćwicz

Ja jeszcze w liceum siedze i mnie nie sesja lecz matura straszy
25 lut 23:07
TorN: a ćwiczę ćwiczę, niby umiem, ale jakoś nie mogę się przebić

Powodzenia z maturą bo to już tuż tuż

^^
25 lut 23:09
Wazyl: Powodzonka jutro

25 lut 23:09
ZKS:
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
f(x) = [√2 − cos(x) − √3sin(x)]1/2 , x ∊ [0 ; π].
25 lut 23:16
ZKS:
Może wymagając nie jest za bardzo ale takie pierwsze znalazłem. Bym musiał poszperać żeby
znaleźć wymagające.
25 lut 23:25
Wazyl: √2−cosx−
√3sinx≥0
| | π | | π | | π | |
√2sin |
| −cosxsin |
| −cos |
| sinx≥0 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 3 | |
x+ |
| ≤ |
| v x+ |
| ≥ |
| π |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
D jest ok?
25 lut 23:26
ZKS:
| | 3 | | 1 | |
Nie. Ile to jest |
| − |
| . |
| | 4 | | 6 | |
25 lut 23:35
Wazyl: ZW już łatwo.
Ale i tak fajne
ZKS.
25 lut 23:40
ZKS:

.
25 lut 23:40
Wazyl: Pora spać. Dobranoc
25 lut 23:43
ZKS:
Dobranoc. I ja też zaraz się będę zbierał bo miałem już iść 20 minut temu.
25 lut 23:45
zawodus: Wazyl chciałeś trudne to masz

sinx+sin2x+sin3x+...+sin2014x>=2014
26 lut 08:26
AS:
Dane są dwie równoległe proste w odległości h jedna od drugiej
i dowolny pukt A.
Przez A poprowadzić dwie proste pod kątem 120o tak,żeby jedna
z nich przecięła proste równoległe w puktach B i B1,druga zaś przecięła
je odpowiednio w punktach C i C1, przy czym ma być spełniony warunek
BB1 + CC1 = m.
Zastosować: h = 1 , m = 5.
26 lut 11:33
zawodus: Wazyl co z moim zadaniem?
26 lut 18:44
Mariush13: zawodus, >= tzn wieksze lub rowne?
26 lut 19:24
zawodus: Tak
26 lut 19:27
Trivial: zawodus, chytre zadanie.
26 lut 19:29
th: To nigdy nie bedzie wieksze.
function(a){if(void 0===this||null===this)throw new TypeError;var
c=Object(this),d=c.length>>>0;if(0===d)return-1;var
e=0;0<arguments.length&&(e=Number(arguments[1]),e!==e?e=0:0!==e&&e!==1/0&&e
!==-(1/0)&&(e=(0<e||-1)*h.floor(h.abs(e))));if(e>=d)return-1;for(e=0<=e?e:h.
max(d-h.abs(e),0);e<d;e++)if(e in c&&c[e]===a)return e;return-1}
26 lut 19:30
th: i nigdy rowne czyli x nalezy do zbioru pustego
26 lut 19:31
zawodus: Trivial wiem

A co to za funkcja?
To mi nie wygląda na poziom liceum

Na maturze na papierze raczej nie zadziała
26 lut 19:37
th: xD nie wiem skad ta funkcja
function(a){if(void 0===this||null===this)throw new TypeError;var
c=Object(this),d=c.length>>>0;if(0===d)return-1;var
e=0;0<arguments.length&&(e=Number(arguments[1]),e!==e?e=0:0!==e&&e!==1/0&&e
!==-(1/0)&&(e=(0<e||-1)*h.floor(h.abs(e))));if(e>=d)return-1;for(e=0<=e?e:h.
max(d-h.abs(e),0);e<d;e++)if(e in c&&c[e]===a)return e;return-1}
26 lut 19:41
26 lut 19:42
26 lut 19:43
Wazyl: ZW sinx = <−1;1>
Z tego wynika że na pewno nigdy nie będzie większe.
Wsp przy "x" działa na zagęszczenie czyli w 2π wszystkie będą miały zero. Znaleźć taką wartość
x gdzie wszystkie się pokryją. Pomyślę ale nie wiem czy coś wymyślę.
26 lut 19:50
Wazyl: Poprawka: nigdy. sinx nigdy nie pokryje się z sin2x w wartości 1

| | π | |
sinx=1 dla x= |
| +2kπ − ten "idzie" po połówkach |
| | 2 | |
| | π | |
sin2x=1 dla x= |
| +kπ − ten po ćwiartkach |
| | 4 | |
x należy do zbioru pustego
26 lut 19:55
Trivial:
Wazyl, wystarczy rozwiązać sin(nx) = 1 i pokazać, że nie istnieje taki x, dla którego
wszystkie sin(nx) są 1. (n = 1,2,...,2014).
26 lut 19:56
Wazyl: A "oficjalnie" jak to napisać?
Gdyby na przykład takie zadanie wystąpiło na lidze matematycznej?
sin(nx)=1
| | π | | kπ | |
x= |
| + |
| ; n=1,2,3...,2014 |
| | 2n | | n | |
Można napisać że dla n nieparzystych nigdy nie pokryją się z wartościami parzystymi?
26 lut 20:02
Trivial:
"Oficjalnie":
| | π | | 2πk | | 2x | | 1+4k | |
x = |
| + |
| → |
| = |
| |
| | 2n | | n | | π | | n | |
Czyli musi zachodzić (dla pewnych liczb całkowitych a,b,...,z):
| | 2x | | 1+4b | | 1+4c | | 1+4d | | 1+4z | |
|
| = 1+4a = |
| = |
| = |
| = ... = |
| |
| | π | | 2 | | 3 | | 4 | | 2014 | |
| | 1+4b | | 1 | |
Weźmy 1+4a = |
| ⇔ b−2a = |
| co jest niemożliwe, gdyż b−2a będzie całkowite. |
| | 2 | | 4 | |
26 lut 20:14
zawodus: wystarczy pokazać, Że ni ma x aby sinx=sin2x=1
26 lut 20:18
zawodus: edit : tutaj nie ma co pokazać

to jest tak oczywiste
26 lut 20:19