różne, różniste.....
Saizou :
Witam
Was wszystkich
macie czas na jakieś zadanka spod gwiazdy "matura w maju"

tak mi się nudzi więc pomyślałem że 30 min poświęcę na szlify matematyki
25 lut 22:32
Godzio:
25 lut 22:32
Marcin: Bierz się za polski, matmę ogarniasz

Siema
25 lut 22:33
Eta:
25 lut 22:33
Saizou : haha
trzeba by bibliografię skończyć

ale to w piątek

a teraz coś przyjemniejszego
25 lut 22:35
Godzio:
Dany jest wierzchołek kwadratu A(1,−3) i równanie prostej y = 2x, w której zawiera się jedna z
przekątnych tego kwadratu. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
(zadanie z matury 1975)
25 lut 22:36
bezendu:
Godzio to zadanie raczej z podstawy niż z R
25 lut 22:38
Hajtowy: No to dawaj! 3 zadanka na rozgrzewkę.
Zadanie 1
Obecnie 1kg cukru kosztuje o 3,20 zł więcej niż kilka lat temu. Wówczas za kwotę równą 225 zł
można było kupić o 80 kg więcej cukru niż obecnie. Ile kosztuje 1 kg cukru obecnie?
Zadanie 2
Prostokątny pas wykładziny dywanowej o wymiarach 3,6m na 7,5m należy przeciąć prostopadle do
dłuższego boku tak, aby przekątne otrzymanych dwóch prostokątnych kawałków różniły się o 1,5m.
Oblicz wymiary większego z otrzymanych kawałków.
Zadanie 3
Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy liczbę spełniającą jednocześnie trzy następujące
warunki:
(1) liczba jest podzielna przez 25
(2) cyfry dziesiątek i setek są nieparzyste
(3) cyfra dziesiątek jest nie większa niż cyfra setek
25 lut 22:40
Saizou : Szukane punkty to
(0:0), (−3:−1), (−2:−4)
25 lut 22:43
Saizou :
a może coś z rozszerzenie
25 lut 22:45
Trivial: Udowodnij twierdzenie Pitagorasa.
25 lut 22:49
ZKS:
Rozłóż wielomian na czynniki
W(x) = x4 + x3 + x2 + x + 1.
25 lut 22:50
ICSP: Znajdź takie wartości parametru m dla których równanie :
sin(3x) = msin(x)
ma rozwiązanie.
25 lut 22:54
Trivial:
ICSP, tamto zadanko z układem w liczbach całkowitych jest nierozwiązywalne...

Sprawdziłem, że w przedziale |d| ≤ 10000 rozwiązanie jest tylko dla d = −1.
25 lut 22:55
ICSP: 
Zobaczymy co
Vax powie
25 lut 22:57
Norfolk: sin(3x)=msin(x)
Czy powinno byc m∊[−1,3]?
25 lut 22:58
Mila:
(−2,1,1,−1)
(1,−2,1,−1)
(1,1−2,−1)
25 lut 22:59
Saizou :

tw. Pitagorasa np.
ΔABC~ΔBCD~ΔACD (kk)
a
2=clADl
b
2=clBDl
a
2+b
2=c(AD+BD)=c
2
25 lut 23:00
Wazyl: dla sinx=0 równanie zawsze ma rozwiązanie, prawda?
25 lut 23:01
ICSP: Dla kogo w końcu są te zadania ...
25 lut 23:02
Norfolk:
Zawsze nie. Ale rozwiazanie ma.
25 lut 23:02
Eta:
Dla
maturzystów
25 lut 23:02
Kamix: Vax juz odpowiedzial wam na tamto zadanie
25 lut 23:02
ZKS:
Norfolk o ile się nie pomyliłem to Twoja odpowiedź

ale niech
ICSP
powie czy na pewno.
25 lut 23:02
ICSP: pytałem o wartości m
25 lut 23:05
Wazyl: Niezależnie od m równanie zawsze ma rozwiązanie o ile się nie mylę. x=0
25 lut 23:05
ICSP: to nadal nie jest podana odpowiedź
25 lut 23:06
Norfolk: Czyli m∊[−1,3] to zla odpowiedz?
25 lut 23:07
ICSP: zła
25 lut 23:08
Wazyl: ICSP przepraszam że się włączę/yłem czy x∊R jest poprawną odp?
25 lut 23:09
Saizou :
3sinx−4sin
3x=msinx
sinx(3−m−4sin
2x)=0
| | 3−m | | 3−m | |
sinx=0 lub sin2x= |
| sin2x∊<0:1>⇒0≤ |
| ≤1⇒m∊<−1:3> |
| | 4 | | 4 | |
25 lut 23:09
ICSP: nie. x ∊ R nie jest poprawną odpowiedzią.
25 lut 23:10
Norfolk: No ja robilem dokladnie jak Saizou...
25 lut 23:11
ZKS:
Nie spojrzałem dokładnie na polecenie jaki dał
ICSP.

Dałem sam się złapać.
Wazyl przecież pytają o m nie o x.
25 lut 23:12
Wazyl: ZKS gafa. m∊R
25 lut 23:12
ZKS:
To przeczytaj polecenie sobie jeszcze raz a zrozumiesz o co chodzi.
25 lut 23:12
ZKS:
Mój post był do
Norfolk.
25 lut 23:13
ICSP: m ∊ R to poprawna odpowiedź
25 lut 23:13
Saizou : m∊<−1:1>
25 lut 23:14
Norfolk:
Niezaleznie od m ze wzgledu na to, ze mamy tam alternatywe i w jej sklad wchodzi sinx=0, tak?
25 lut 23:14
Jolanta: Mógłby ktoś zerknac na moje zadanie ?
25 lut 23:14
Saizou :
ech... mykam spać bo nie myślę, jedyne co do wielomianu to wymyśliłem że jest to równoznaczne z
25 lut 23:20
ZKS:
Haczyk był fajny
ICSP już mi na mózg coś poszło że od razu nie zauważyłem co dokładnie
chce polecenie. To
Saizou masz jeszcze zadanie te które podał
Trivial i ja.
25 lut 23:21
ZKS:
Chcesz podpowiedź do tego wielomianu?
25 lut 23:22
Trivial: Moje już chyba rozwiązał.
25 lut 23:22
Saizou : na razie nie, a pitagorasa udowodniłem
25 lut 23:23
ZKS:
Racja przepraszam.

To chyba rzeczywiście czas na mnie.
25 lut 23:24
Norfolk: Jak rozumiem ten haczyk byl wlasnie w tej alternatywie? Dla sinx=0 znajdziemy rozw., wiec nawet
| | 3−m | |
jestli sin2x= |
| jest sprzeczne, to to nic nie zmienia, tak? Zadanko rzeczywiscie |
| | 4 | |
genialne.
25 lut 23:24
Domel: A może coś z rocznika '80
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 1 i
dzieli ona przeciwprostokątną na dwie części. Oznaczając długość jednej z tych części przez
"x" a długość przeciwprostokątnej przez "y" wyznaczyć y jako funkcję x oraz obliczyć jej
najmniejszą wartość.
25 lut 23:59
Domel: Udowodnić, że trapez o podstawach AB i CD ( |AB| > |CD| ) można podzielić prostą równoległą do
któregokolwiek boku nie będącego podstawą na dwa czworokąty o równych polach wtedy i tylko
wtedy gdy |AB| < 3|CD|
26 lut 00:10
Domel: a przy zadaniu z sinusami nie można zapisać?
| | 4 | |
x∊R => m∊<−1; 3> ∧ m = − |
| sin2x |
| | 3 | |
nie bardzo rozumiem ostatni tekst Norfolka
26 lut 01:21
Norfolk : W zadaniu szukamy m takiego, ze sin(3x)=msinx ma rozwiazanie.
Dochodzimy do postaci sinx(3 − m − 4sin
2x)=0, czyli
| | 3 − m | |
sinx = 0 lub sin2x = |
| |
| | 4 | |
Dla sinx = 0 zawsze znajdziemy jakies rozwiazanie. Wezmy przykladowo m = 15. Wtedy mamy:
| | −12 | |
sin2x = |
| , sin2x = −3. Oczywiscie wtedy rownanie jest sprzeczne, ale mamy i tak: |
| | 4 | |
sinx = 0 lub sin
2x = −3. Zauwaz, ze dla tego m = 15 ta alternatywa dalej ma rozwiazanie [bo
oczywiscie sinx = 0 ma rozwiazanie], wiec cale rownanie − sin(3x)=msinx ma rozw.
Uogolniajac, dla m∊R rownanie dalej ma rozwiazanie, stad takie rozwiazanie.
26 lut 09:46
Saizou :

W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 1 i
dzieli ona przeciwprostokątną na dwie części. Oznaczając długość jednej z tych części przez
"x" a długość przeciwprostokątnej przez "y" wyznaczyć y jako funkcję x oraz obliczyć jej
najmniejszą wartość.
ΔACD~ΔBCD (kk)
korzystając z nierówności o średnich
| | x2+1 | |
zatem najmniejsza wartość jaką przyjmuje funkcja |
| dla 0<x<y to 2 |
| | x | |
o to chodzi ?
27 lut 22:40
Eta:
Dokładnie o to
27 lut 22:41
Saizou : a z dziedziną wszystko ok ?
27 lut 22:45
Saizou :
Udowodnić, że trapez o podstawach AB i CD ( |AB| > |CD| ) można podzielić prostą równoległą do
któregokolwiek boku nie będącego podstawą na dwa czworokąty o równych polach wtedy i tylko
wtedy gdy |AB| < 3|CD|
a tutaj co będzie tezą do udowodnienia, jak nigdy nie mam problemów z tym to tutaj mam xd
27 lut 22:56
ZKS:
Jak tam wielomian ruszył coś czy nie bardzo?
27 lut 22:57
Saizou : niestety nie, ale myślę że to będzie się wiązać z jakimś dzieleniem obustronnym
27 lut 22:59
Saizou : znaczy się ja rozpatruję
x
4+x
3+x
2+x+1=0
27 lut 23:00
ICSP: Przedstawiłem już na forum chyba ze 3 razy sposób rozwiązywania takich równań xD
27 lut 23:01
Saizou : to najwyraźniej ich nie widziałem, albo nie pamiętam
27 lut 23:02
ZKS:
Jeżeli Ci łatwiej to i możesz jako równanie Twój cyrk Twoje małpki.
27 lut 23:03
ZKS:
A przez co byś dzielił to równanie?
27 lut 23:04
ICSP: No to teraz
Saizou sam opracujesz metodę rozwiązywania równania w postaci :
a
4 + bx
3 + cx
2 + bx + a = 0
27 lut 23:06
ZKS:
"ax
4 + ..."
27 lut 23:08
Saizou : sam jeszcze nie wiem
27 lut 23:09
ZKS:
Jeżeli to będzie wskazówka to powiem że to dobry trop podzielenie przez coś.
27 lut 23:10
ICSP: ale najpierw trzeba coś założyć

Nie chcemy przecież dzielić przez 0
27 lut 23:12
ZKS:
To już masz dwie wskazówki.
27 lut 23:13
Saizou :
chyba już wiem

x
4+x
3+x
2+x+1=0 /: x
2 dla x≠0, gdyby x=0 mamy sprzeczność
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2+x+ |
| −1=0 x+ |
| =t |
| | x | | x | | x | |
t
2+t−1=0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
| | 1 | | 1+√5 | | 1 | | 1−√5 | |
(x+ |
| + |
| )(x+ |
| + |
| ) |
| | x | | 2 | | x | | 2 | |
27 lut 23:19
ICSP: to teraz jeszcze zrób z tego wielomian.
I pokaż, ze ten rozkład działa również dla x = 0
27 lut 23:20
Saizou :
2x
2+2=(−1−
√5)x
2x
2+(1+
√5)x+2=0
analogicznie dla
2x
2+(1−
√5)x+2=0
(2x
2+(1+
√5)x+2)(2x
2+(1−
√5)x+2)
27 lut 23:25
ICSP: żle
27 lut 23:26
Saizou : a to czemu?
27 lut 23:30
Trivial: Saizou, przy próbie wymnożenia, nie ma zgodności już dla x4. Coś źle.
27 lut 23:32
ICSP: Czy :
wielomian wyjściowy = wielomianowi końcowemu ?
27 lut 23:32
ICSP: oo
Witaj Trivial
27 lut 23:32
Saizou :
już chyba wiem
| 1 | |
| (2x2+(1+√5)x+2)(2x2+(1−√5)x+2) |
| 4 | |
ale czemu tak to nie wiem xd
27 lut 23:34
Saizou : a.... bo mnożyłem /*2 i to zwiększyło współczynniki,i trzeba je zniwelować
27 lut 23:37
Trivial: Oo Witaj ICSP
27 lut 23:38
ICSP: To teraz zajmij się przypadkiem ogólnym
27 lut 23:38
Saizou : ja się żegnam teraz bo jutro szkoła, tak wiec dzięki za pomoc wszystkim xd i dobranoc
27 lut 23:39
Trivial: ICSP, ale Cię
Saizou załatwił.
27 lut 23:40
ICSP: nie wymiga się od tego

Potem będzie rozważał przypadek dla równania zwrotnego stopnia VI
27 lut 23:43
Domel:

No i jak myślisz − kiedy ta czerwona kreska podzieli czarny trapez na dwa czworokąty a kiedy to
będzie np. czworokąt i trójkąt albo pięciokąt i trójkąt?
I pamiętaj, że nas interesują dwa czworokąty o tych samych polach
28 lut 01:24
Domel: A w trójkącie gdybyś zapomniał o nierówności średnich

to możesz zastosować pochodną funkcji
(na maturze rozszerzonej chyba jest pochodna − a właśnie pochodna = 0 pokazuje nam miejsce
ekstremum czyli minimum lub maximum funkcji). Jak masz ochotę to możesz też poćwiczyć ten
sposób.
28 lut 01:56
Saizou: Domel, jestem niesczesliwym rocznikiem z 95, ktory nie mial pochodnych, granic i wielu innych
ciekawych rzeczy, ale jakos sobie trzeba dawac rade wiec bardzo przepraszam i nie policze
pochodnej
28 lut 07:11
Domel: wszystko przed tobą

− bo widzę, że z takim zaangażowaniem to się chyba na szkole średniej
nie skończy.
A swoją drogą mam nadzieję, że na polaka i obcy pozostało ci choć 20% czasu
28 lut 10:37
Saizou :
Domel ale co będzie tezą? To że odcinek czerwony dzieli trapez na 2 czworokąty o równych
polach, czy |AB| < 3|CD|
28 lut 21:48
Domel: A może popatrzysz w ten sposób:
Żeby uzyskać po podziale 2 czworokąty to hmmmm......
n jest hmmm......... (no bo
chyba jest?)
A potem − masz proporcje powierzchni nowych czworokątów względem siebie i względem trapezu
1 mar 01:31
Domel: Inaczej − jakie jest to
n 
1 mar 01:32
Saizou :
Domel nie chodzi mi o sposób rozwiązania tylko o formalny zapis
1 mar 07:46
zawodus : Wiedzę, że się nudzisz

może zadanko?
1 mar 09:51
Domel: Założenie:
Żeby były 2 czworokąty to
Teza
n>0
1 mar 10:25
DobryGees: Matematyka to zuo ;<
1 mar 12:05
Domel: I dla
DobrychGeesów polski też
1 mar 13:06
Saizou : szczerze mówiąc jeszcze pomyślę bo nie miałem zbytnio czasu xd
2 mar 12:42
Domel: Wylicz
n, skorzystaj z tezy i wcześniejszych podpowiedzi a doznasz objawienia
2 mar 12:52
Saizou :
2m=n+y
n=2m−y
wiemy że
n>0
2m−y>0
2m>y /+m
3m>m+y
3m>lABl
a dalej..... <myśli>
2 mar 14:51
domel: A może zamiast przyrównywać 2 małe czworokąty to porównać czworokąt z połową trapezu?
2 mar 16:01
domel:
1. Oblicz m (bez zależności od n)
2. Oblicz n
3. Wykorzystaj warunek na n
2 mar 16:05
ahhh ta matematyka: ale z Was mózgi
2 mar 16:10
pigor: ..., a mnie się spodobało
zad.1 z dnia
25.02 22 : 40
Obecnie 1kg cukru kosztuje o 3,20 zł więcej niż kilka lat temu.
Wówczas za kwotę równą 225 zł można było kupić o 80 kg więcej
cukru niż obecnie. Ile kosztuje 1 kg cukru obecnie ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., np. tak: równaniem , gdzie
x=? − szukana cena 1kg cukru :
| 225 | | 225 | |
| = |
| + 80 /* 15 x(x−3,2) ix >3,2 ⇔ |
| x−3,2 | | x | |
⇔ 45x= 45(x−3,2)+16x(x−3,2) ⇔ 16x(x−3,2)= 45*3,2 /: 16 ⇔
⇔ x(x−3,2)= 9 ⇒
x(x−3,2)= 5*1,8=
5*(5−3,2) ⇒
x=5 [zł] .
2 mar 16:43