Liczba n to najmniejsza taka liczba naturalna większa od 0,
Ewelina: | | n | |
Liczba n to najmniejsza taka liczba naturalna większa od 0, że |
| jest druga potęgą liczby |
| | 2 | |
| | n | | n | |
naturalnej, |
| jest trzecią potęgą liczby naturalnej, |
| jest piątą potęgą liczby |
| | 3 | | 5 | |
naturalnej. wykaż ,że liczba n jest większa od 2
(37)
wynika z tego że liczba n jest podzielna przez 2,3,5, więc można ją zapisać.. :
2
a*3
b*5
c <−−−− nie wiem skąd ten zapis.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
25 lut 22:22
wredulus_pospolitus:
skoro liczba jest podzielna przez dwa
więc można zapisać ją jako n= 2*'coś tam' ... lub ogólniej n = 2a*'coś tam' ... gdzie a∊N+
(czyli 1,2,....)
analogicznie pozostałe dzielniki rozpatrujemy ... stąd masz n = 2a*3b*5c*k ... gdzie k jest
liczbą naturalną
25 lut 22:25
Ewelina: czemu 2
a? po co podnosimy to do potęgi

?
przepraszam ,ale dalej nie rozumiem

tam w poleceniu jest 2
37
tylko taki zapis mam w odpowiedziach(oczywiscie to nie rozwiązanie, a 1 etap):
n=2
a*3
b*5
c
nie wiem skąd się to właśnie wzięło

wiem że można liczbę zapisac n=2* "coś tam" ale mi tu
jakoś branie do potęgi nie pasuje.
z góry bardzo dziękuję za pomoc!
25 lut 22:31
Ewelina: obok jeszcze dopisane jest założenie ( każda z liczb a,b,c jest liczbą pierwszą) n=2
a*3
b*5
c
teraz to już całkiem się pogubiłam
25 lut 22:35