stereometria
Marta: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy do krawędzi bocznej jest równa
6 cm a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni oblicz
objetość ostrosłupa jego pole powierzchni bocznej tangens kaa nachylenia sciany bocznej do
podstawy ostrosłupa
25 lut 22:18
Alfa:

x = 6
α = 60
o
z podobieństwa trójkątów prostokątnych:
H = 12
y − połowa przekątnej kwadratu:
a
√2 = 8
√3
a = 4
√6
teraz już łatwo policzyć wysokość ściany bocznej i kąt jej nachylenia do płaszczyzny podstawy,
a na koniec V, P
b.
25 lut 22:54