Ile miejsc zerowych ma funkcja f ?
Groszeq: | | (4x−1)2(1−4x)2(n2+4x+4) | |
a) |
| |
| | (x2+4)(x+4)2 | |
bardzo prosze o pomoc po kolei , pierw wyznaczenie dziedziny potem ile ma miejsc zerowych
25 lut 22:06
Hajtowy: Dziedzina = Mianownik
Mianownik = (x
2+4)(x+4)
2
x
2 + 4 ≠ 0 ⋀ (x−4)
2 ≠ 0
sprzeczność ⋀ rozwiąż
25 lut 22:07
Groszeq: D= R \{ −4 , − 2 , 2 , 4 } wyszło a teraz jak z miejscami zerowymi ?
25 lut 22:12
Marcin: (4x−1)2(1−4x)2(n2+4x+4)=0 Rozwiąż to i masz miejsca zerowe (później sprawdź z dziedziną)
25 lut 22:14
Ajtek:
Ta 4 mi się nie podoba

.
25 lut 22:15
ktosik: Do dziedziny należą liczby −2 i 2, bo kiedy x2≠−4 ? Kwadrat liczby rzeczywistej nigdy nie
będzie się równać liczbie ujemnej.
25 lut 22:17
Marcin: Ktosik, a kto powiedział, że on ma się równać liczbie ujemnej?

(x+4)
2=0
x
2+8+16=0
25 lut 22:19
Groszeq: (tam pomyłka przepraszam zamiast tego n miał być x )
a zeby sprawdzic ile ma miejsc t ojechać kazde po kolei tak jak to sie robi w przypadku
mianiownika ?
(4x−1 ) 2 = 0 . (1−4x)2 = 0 i jeszcze tamto 3 ? a nastepnie sprawdzić z dziedziną ?
25 lut 22:20
Marcin: Tak, dokładnie
25 lut 22:21
Marcin: Tylko dorzuć sobie 4 do dziedziny (jak słusznie zauważył Ajtek)
25 lut 22:21
Ajtek:
A ja coś zauważyłem
25 lut 22:22
ktosik: A to nie tak czasem? :
x2 +4 ≠ 0
x2 ≠ −4
x∊R
(x+4)2 ≠ 0
x+4 ≠0
x≠−4
Znak ⋀ pomiędzy dwoma wyrażeniami, więc D = R\{−4}
25 lut 22:22
Ajtek:
Faktycznie, jeszcze 2 i −2 należy dowalić do dziedziny. Brawo
ktosik
25 lut 22:25
Marcin: A Tobie o to chodziło

Ja się patrzyłem na (x+4)
2 
Oczywiście masz rację
25 lut 22:25
Groszeq: oj sam już niewiem ;c
25 lut 22:25
Hajtowy: x
2+4≠0
SPRZECZNE
25 lut 22:25
Marcin: Ajtek to jednak zauważanie Ci aż tak dobrze nie wychodzi
25 lut 22:25
Groszeq: aa no dobrz dziekuje bardzo nie odświerzyłem strony
25 lut 22:26
Marcin: Wiadomo Hajtowy, spokojnie
25 lut 22:26
ktosik: Mi to się zdaje, że sprzeczne byłoby, gdyby x
2=−4

W liczniku można zrobić mały myk
25 lut 22:29
Marcin: Hajtowy w sumie napisał to samo
25 lut 22:30
Ajtek:
Panowie, ja mam dzisiaj dzień niezauważania znaków +/− w wyznaczaniu dziedziny...
25 lut 22:30
Marcin: Szkoda że na maturze nie można tak powiedzieć
25 lut 22:32
Groszeq: | | 1 | |
posiada 2 miejsca zerowe ! ! |
| i −2 !  . |
| | 4 | |
bardzo dziekuje teraz moge już spokojnie ćwiczyć przykłady b , c
25 lut 22:32
ktosik: Wg. mnie to(x
2 +4≠0) nie jest sprzeczne, a zawsze prawdziwe(x∊R), a to przeciwieństwo.
Sprzeczne(brak rozwiązań) byłoby chyba w wypadku = zamiast ≠, np x
2 +4=0. Tak mi sie zdaje
25 lut 22:34
Ajtek:
Marcin maturę pisałem lat temu wiele. Na maturze nie można się machnąć, jeżeli chcesz mieć
wynik na max. swoich możliwości (umiejętności, wiedzy). Na szczęście na tym forum są osoby
pilnujące i byki które ja dzisiaj sadzę są wyłapywane. Kibic sportowy wraca po 17−stu dniach
Igrzysk do życia. Ale hokeja i biathlonu mi brakuje
25 lut 22:36
Marcin: No tak, ale wszyscy wiemy o co chodziło Hajtowemu, także nie ma co drążyć tematu
25 lut 22:38
Marcin: Ja właśnie się obawiam, że walnę się na znakach czy na głupim liczeniu
25 lut 22:48
Ajtek:
Jak robisz zadanka i machniesz się na znaku +/−, zjedz plasterek cytryny. Powinno pomóc

.
25 lut 23:03