f(f(x)) - czy zmieniamy dziedzinę?
ktosik: Witam, gdy mamy jakąś funkcje np. f(x) = x+1, której dziedzina to np. x>−1. Funkcją której wzór
mamy znaleźć jest f(f(x)).
Wzór funkcji: f(f(x)) = f(x+1) = x+2, ale czy dziedzina się też zmieni ? − tzn. za x
podstawiamy x+1. wtedy dziedzina zmieniłaby się: x>−2.. Zmieniamy dziedzinę czy nie?
25 lut 21:54
Norfolk:
Hmm...jesli patrzec na to jak na zlozenie funkcji [bo f(f(x)) = fof(x)], to w zasadzie
dziedzina naturalna jest dziedzina funkcji wewnetrznej, a wiec pozostaje x>−1, no chyba ze
zdefiniujemy ja inaczej...
Przynajmniej ja bym tak na to patrzyl, chociaz rownie dobrze moge byc w bledzie.
25 lut 23:23
PW: Powolutku. Jest funkcja f(x) = x+1 określona na Df = (−1,∞). Nie wiadomo dlaczego na takim
zbiorze, bo mógłby być przecież cały zbiór R, ale powiedzmy że coś ćwiczymy. Chcąc wykonać
złożenie
f(f(x))
musimy mieć pewność, że dla każdego y = f(x) da się policzyć
f(y)
− za drugim razem funkcja f chce działać na elementy, które już nie są brane z dziedziny
funkcji f, ale ze zbioru jej wartości Wf. Musimy więc sprawdzić, czy jest to możliwe − czy
Wf jest podzbiorem Df. Sprawdzamy:
dla x∊Df, czyli x∊(−1,∞), jest y = f(x) = x+1 ∊ Df
(oczywiste jest, że dla x>−1 jest x+1 > 0 > −1, a więc x+1∊(−1,∞)). Mówiąc uczenie − zbiór
wartości funkcji f jest zawarty w dziedzinie Df :
Wf = (0,∞) ⊂ Df,
a więc złożenie f(f(x)) jest możliwe. Dziedziną funkcji f(f(x)) jest Df − nic nie zmieniamy,
to się da obliczyć zawsze.
Prosty przykład "na nie".
f(x) = −x+5, Df=(0,10).
Zbiór wartości tej funkcji
Wf = (−5,5)
nie jest zawarty w Df, a więc złożenie f(f(x)) nie jest możliwe (nie da się wykonać dla
wszystkich x, np. f(2) = −2 i nie da się obliczyć f(f(2)) = f(−2), bo funkcja f nie jest
określona dla liczb ujemnych). Tu chcąc mieć pewność, że złożenie ma sens musielibyśmy
ograniczyć dziedzinę do takich x, dla których f(x)∊(0,10) − trzeba rozwiązać nierówność
0 < −x+5 < 10, x∊(0,10)
− rozwiązaniem jest przedział (0,5). Odpowiedź: złożenie f(f(x)) ma sens tylko dla x∊(0,5).
Przykład trudniejszy (?):
(*) g(x) = log(log(x))
Nie wystarczy zapewnić, że x> 0 i (tego wymaga definicja funkcji f(x) = log(x)). Chcąc
wykonać złożenie g(x) = f(f(x)) musimy mieć pewność, że za drugim razem logarytm też da się
obliczyć, czyli że
log(x) > 0.
to znaczy
logx > log 1.
Dlatego chcąc mieć pewność, że funkcja g ma sens, musimy założyć dwie rzeczy:
x > 0 i logx > log 1,
x > 0 i x > 1
(nierówność wynika z faktu, że logarytm o podstawie 10 jest funkcją rosnącą),
czyli łącznie x > 1. Odpowiedź: funkcja określona wzorem (*) ma sens dla x > 1.
26 lut 13:53
ktosik: Uproszczona wersja zadania z Pomorskiego Konkursu Matematycznego 2013:
Dana jest funkcja:
| | ⎧ | 3−x dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | 3+x dla x<0 |
|
Sporządź wykres funkcji y = f(f(x)). − Uproszczenie polega na podaniu bez wartości
bezwzględnej.
1) warunki x≥0 i x−3≥0, czyli D=<3,+
∞)
2) warunki x<0 i x+3 <0, czyli D=(−
∞,−3)
Czyli wykres funkcji będzie tylko w tych przedziałach?
26 lut 20:13
PW: Funkcja, którą podałeś jest określona dla wszystkich x, a więc składanie jest możliwe zawsze
(co by nie wyszło jako wartość funkcji wewnętrznej f, to można liczyć od tego wartość za
pomocą funkcji zewnętrznej f).
Poza tym popatrz co napisałeś: "wykres funkcji będzie tylko w tych przedziałach". A są na osi
jeszcze jakieś?
26 lut 20:38
ktosik: W 1) mam błąd: powinno być 3−x≥0, wtedy x≤3. Część wspólna z x≥0, czyli x∊<0,3>?
Nie rozumiem za bardzo: " (co by nie wyszło jako wartość funkcji wewnętrznej f, to można liczyć
od tego wartość za pomocą funkcji zewnętrznej f)"
26 lut 21:11
PW: W napisie h(g(x)) przyjęło się funkcję g nazywać funkcją wewnętrzną (jej wartości obliczamy
jako pierwsze), a funkcję h − funkcją zewnętrzną złożenia.
Powtarzam: badana funkcja da się obliczyć (jest zdefiniowana) dla wszystkich x, nie ma więc
żadnych ograniczeń na dziedzinę − da się wyliczyć wartość funkcji wewnętrznej f i następnie
wartość funkcji zewnętrznej f. O tym nie dyskutujmy. Inna sprawa − którym wzorem ("górnym" czy
"dolnym") za drugim razem będziemy liczyli, czyli jak będzie wyglądał wzór określający
złożenie. Z tej to przyczyny pisząc wzór (pewnie będzie kilka wersji na różnych przedziałach)
musimy rozwiązać jakieś nierówności.
Ale to zadanie konkursowe ...
26 lut 21:23
ktosik: To zadanie konkursowe jest bodajże z poprzedniej edycji.
Czyli dziedzina się nie zmienia, jeśli dobrze zrozumiałem... Czy to byłoby tak(czy będzie
więcej przedziałów?):
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| f(f(x)) = | ⎩ | x+6 dla x<0 |
|
26 lut 21:44