Geometria Analityczna
maaataa: Dane są okręgi o równaniach
x2+y2−14x−8y+49=0 i (x−6)2+(y+3)2=16
a) określ wzajemne położenie tych okręgów
b)napisz równanie symetralnej odcinka łączącego środki danych okręgów
zrobiłem układ rownań, czyli:
x2+y2 − 14x − 8y + 49=0
x2+y2−12x+6y+29=0
z tego wyszedl x=10−7y
teraz chcialem podstawic x'a do I rownania, lecz wyszla lipa, bo wyszlo mi 50y2+76y+9=0
i delta nie jest dosyc rowna, jedynie w przyblizeniu mozna walnac, ale czy ja mysle w dobrym
kierunku?
25 lut 21:39
Bizon:
... Ty uparłeś się na policzenie punktów przecięcia się okręgów choć wcale o to nie
pytają −
25 lut 21:48
maaataa: chcialem obliczyc wspolrzedne srodka
25 lut 21:49
maaataa: juz teraz nie wiem co robic dalej
25 lut 21:51
Bizon:
x
2−14x+49−49+y
2−8y+16−16+49=0
(x−7)
2+(y−4)
2=16
czyli S
1=(7, 4) i r
1=4
tak samo wyznacz drugi i analizuj −
25 lut 21:52
Hajtowy: Ależ po co się tak męczyć?

W tablicach matematycznych jest taki wzór:
Równanie okręgu o środku w punkcie S = (a,b) i promieniu r > 0
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
x
2 + y
2 − 2ax − 2by + c = 0 gdy r
2=a
2+b
2−c > 0
Czyli, jak masz:
x
2+y
2−12x+6y+29=0
−2ax = −12x oraz −2by = 6y
a=6 oraz b=−3 oraz c=29
S=(6;−3)
A więc: r
2 = 6
2 + (−3)
2 − 29 > 0
r
2 = 36 + 9 − 29 = 16 ⇔ r=4
25 lut 21:56
Hajtowy:
Jest prostszy, bez żadnych męczarni we wzory skróconego mnożenia. Wzór stworzony specjalnie dla
leniuchów ale też dla tych, którzy potrafią korzystać z tablic matematycznych na
sprawdzianach, w domu przy odrabianiu lekcji oraz na maturze.
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Tablice/tablice_matematyczne.pdf
6 strona w tablicach matematycznych!
25 lut 21:58
maaataa: dzieki za pomoc, na maturze przyda sie na pewno
Jeszcze 2 miesiace a ja w polu...
25 lut 22:07
Hajtowy: Ziemniaki kopać i liczyć prędkość owcy xd
25 lut 22:07
maaataa: wlasnie tak widze rozszerzenie, biegnie kon po drodze, oblicz wage kamienia
25 lut 22:12