Dlaczego to rozumowanie jest błędne?
Niewiem: Otóż miałem do wyliczenia równanie sin2x=sinx
więc liczyłem je tak:
sin2x−sinx=0
| | 2x − x | | 2x + x | |
2sin |
| cos |
| =0 (użyłem wzoru na różnicę sinusów) |
| | 2 | | 2 | |
a to wtedy i tylko wtedy gdy:
czyli
I wynik wychodzi mi błędny, a teoretycznie powinien wyjść dobry (tak myślę)
Z góry dziękuję za pomoc
ZKS:
Można było dużo szybciej zrobić.
sin(2x) = sin(x)
2x = x + k * 2π ∨ 2x = π − x + k * 2π
| | π | | 2 | |
x = k * 2π ∨ x = |
| + k * |
| π. |
| | 3 | | 3 | |
Wynik masz jak najbardziej poprawny.