I 2a + 3 I = 4
Damo: Witam, czy w tym przypadku mogę od razu opuścić wartość bezwzględną ?
I 2a + 3 I = 4
wiem że ta wartość jest dodatnia bo jest równa 4,
25 lut 21:25
ZKS:
Możesz.
25 lut 21:32
J: A jaką dokładnie masz treść zadania ? Bo jeśli.. oblicz a, to musisz policzyć tak:
| | 1 | | 7 | |
I 2a + 3 I = 4 ⇔ [ 2a + 3 = 4 lub 2a + 3 = − 4 ] ⇔ a = |
| lub a = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 10:21
PW: Damo, to co proponowałeś (opuścić wartość bezwzględną) jest błędem logicznym. Wartość
bezwzględna zawsze jest nieujemna (w tym wypadku 4), ale to co między kreseczkami − może być
różne − przecież nic nie wiemy o a. Tylko sposób pokazany przez J.
26 lut 10:28