matematykaszkolna.pl
Jeśli mamy np. nierówność: kamczatka: Jeśli mamy np. nierówność:
m−1 

< 0
m+2 
to spotkałem się z takim rozwiązaniem:
m−1 

< 0 |* (m−2)2
m+2 
(m−1)(m+2) < 0 m=1 m= −2 wychodzą 2 miejsca zerowe a kiedy rozwiązuje się tak : ?
m−1 

< 0 | * (m+2)
m+2 
m−1 < 0 m = 1 i wychodzi 1 miejsce zerowe to jak to obliczać ? 1 czy 2 sposobem
25 lut 21:16
Bizon: NIE MOŻESZ NIERÓWNOŚCI MNOŻYĆ STRONAMI JEŚLI NIE ZNASZ ZNAKU WYRAŻENIA PRZEZ KTÓRE MNOŻYSZ !
25 lut 21:27
Radek: m∊R\{−2} (m−1)(m+2)<0
25 lut 21:28
Ajtek: Cześć Bizon. kamczatka możesz mnożyć tylko przez kwadrat mianownika nierówność
25 lut 21:29
Bizon: ...dlatego mnożyć przez (m+2)2 możesz bo to wyrażenie jest dostanie dla dowolnego m Ale przez m+2 mnożyć nie możesz
25 lut 21:29
kamczatka: aha a już takie coś można normalnie mnożyć np.:
4 

> 0 | *2
2 
4 > 0 ?
25 lut 21:33
ZKS: Tak. Wiesz że wyrażenie w mianowniku jest większe od zera więc mnożysz i nie zmieniasz zwrotu nierówności.
25 lut 21:35
kamczatka: ok dzięki
25 lut 21:36
Ajtek: Siemka ZKS emotka.
25 lut 21:36
ZKS: Siemanko Ajtek. emotka Co do Twojego pytania czy przeglądałem piosenki to jasne że tak i to sporo jeszcze nie wszystkie ale mało już mi zostało.
25 lut 21:43
Ajtek: Cieszę się melomanie emotka.
25 lut 21:44
ZKS: Jeszcze raz wielkie dzięki za podesłanie linka.
25 lut 21:46
Ajtek: Wybrałbyś swoje 33 piosenki z tego zestawu Niedługo pojawi się zestaw do głosowania na Polski Top Wszech Czasów, też Ci podrzucę, jeżeli będą wszystkie skróty emotka.
25 lut 21:48
ZKS: Nie wiem czy niektóre piosenki by się na mnie nie obraziły że ich nie wybrałem jak tylko 33.
25 lut 21:59
Ajtek: Hahahahahahahaha. Ja głosowałem tak, ostateczna selekcja z około 100, tzn pozycje 25−27. Pozostałe to moje "sztywniaki nie do ruszenia". Kolejność na potrzeby liczenia głosów w Topie forumowym, generalnie wszystkie mógłbym podać jako nr 1 emotka. 1.Wishbone Ash − PERSEPHONE 2.Uriah Heep − JULY MORNING 3.Janis Joplin − SUMMERTIME 4.Steve Hackett − IN MEMORIAM 5.T. Rex − CHILDREN OF THE REVOLUTION 6.Budgie − TIME TO REMEMBER 7.Deep Purple − WHEN A BLIND MAN CRIES 8.The Doors − THE END 9.The Clash − LONDON CALLING 10.Jethro Tull − AQUALUNG 11.The Cure − LULLABY 12.The Eagles − HOTEL CALIFORNIA 13.Joy Division − LOVE WILL TEAR US APART 14.AC/DC − HIGHWAY TO HELL 15.Black Sabbath − PARANOID 16.Iron Maiden − FEAR OF THE DARK 17.The Sex Pistols − GOD SAVE THE QUEEN 18.Marillion − LAVENDER 19.Gary Moore − EMPTY ROOMS 20.Phil Collins − IN THE AIR TONIGHT 21.Genesis − MAMA 22.Led Zeppelin − KASHMIR 23.Deep Purple − CHILD IN TIME 24.King Crimson − EPITAPH 25.Electric Light Orchestra − TICKET TO THE MOON 26.Fleetwood Mac − GO YOUR OWN WAY 27.Pink Floyd − MONEY 28.Pink Floyd − HIGH HOPES 29.Pink Floyd − SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND 30.Pink Floyd − WISH YOU WERE HERE 31.Pink Floyd − TIME 32.Pink Floyd − COMFORTABLY NUMB 33.Pink Floyd − HEY YOU Brak: Led Zeppelin − STAIRWAY TO HEAVEN Dire Straits − BROTHERS IN THE ARMS działanie celowe, na Topie radzą sobie świetnie bez moich głosów, a obie Wielkie emotka.
25 lut 22:05
ZKS: Widzę PF i to sporo kawałków ale się nie dziwię. emotka
25 lut 22:21
Ajtek: To takie "zboczenie" z czasów szkoły średniej, wtedy dojrzałem do tej muzyki. To dzięki mojemu serdecznemu kumplowi/przyjacielowi z tamtych czasów (ściągałem od Niego na klasówkach z maty, chociaż pisał inną grupę). Kontakt mam z Nim do dzisiaj emotka.
25 lut 22:28
ZKS: A to on powinien ściągać od Ciebie z matematyki. Jak do dzisiejszego dnia masz kontakt to prawdziwy kumpel. emotka
25 lut 22:35
Ajtek: Kumpel skończył matmę i infę na KUL emotka. Jedna z rozmów odnośnie studiów matematycznych wyglądała mniej więcej tak: Trudne to są studia pytam Nie wiem, nauczyłem się szybko uczyć Kierunkiem wiodącym była infa, w miedzy czasie miał "romans" z filozofia emotka.
25 lut 22:44
ZKS: To pewnie on Cie tak trochę zaraził do matematyki co? emotka
25 lut 22:48
Ajtek: Nie. Z matmą nigdy nie miałem problemu (rodzinne ponoć). Mam 3 starszych braci i żaden z nas nie miał większych problemów z tym przedmiotem. Czasem coś "wyłożył" czego nie rozumiałem, jak to kumpel kumplowi.
25 lut 22:52