Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
Groszeq:
wiem jak to sie robi ze mianownik nie moze = sie 0 , ale nie wiem jak wyglada działanie jeśli
jest
wartość bezwzględna pomocy
25 lut 21:16
razor: D: |x| + 4 ≠ 0 ⇔ x ∊ R
dalej rozwiazujesz f(x) = 0
25 lut 21:21
Groszeq: nie rozumiem , więc |x| jest rózne od zera wtedy i tylko wtedy gdy x należy do R ?
25 lut 21:36
Ajtek:
|x|+4≠0 ⇒ |x|≠−4; |x|≥0 zawsze, zatem x∊R
25 lut 21:39
Groszeq: a co z tą −4 ?
25 lut 21:42
Ajtek:
Już nic.
25 lut 21:42
Groszeq: to znaczy że jak w mianowniku jest |x| + n , to x przynależy do R ?
25 lut 21:44
Marcin: Nie. A gdybyś miał |x|+(−64)?
25 lut 21:48
Groszeq: więc oco chodzi w tym |x|+4≠0 ⇒ |x|≠−4; |x|≥0 zawsze, zatem x∊R ?
25 lut 21:51
Marcin: No bo akurat w tym przypadku dodajesz liczbę dodatnią do wartości bezwzględnej, co nigdy nie da
Ci 0
25 lut 21:53
Groszeq: | | 5−|x| | |
dobrze dziękuje , a takie zadanie jak f(x)= |
|  jak tu wyznaczyć miejsce |
| | x2−25 | |
zerowe ? co robi tutaj ta wartość bezwzgledna ?
25 lut 22:00
Marcin: Jak wyznaczyć miejsce zerowe?
Nie zapominaj o dziedzinie.
25 lut 22:02
Groszeq: nie ma miejsc zerowych ? ponieważ D=R \{−5 , 5 }
a 0 = 5 − |x| ⇒ |x|=5 czyli x = −5 i x = 5 ?
25 lut 22:09
Marcin: No i świetnie
25 lut 22:10
Ajtek:

.
25 lut 22:11
Groszeq: ^^ dziekuje , wybaczcie jesli już was męczyłem ale jutro kartkówka a mnie nie bylo na na
jednej lekcji
25 lut 22:13
Marcin: Po to jest to forum, żebyś się uczył
25 lut 22:16