Liczby x_1 = 4 + p{12} i x_2 = 4 - p{12} są rozwiązaniami równania x^2 - 4(k+l)x
kamczatka: Liczby x
1 = 4 +
√12 i x
2 = 4 −
√12 są rozwiązaniami równania x
2 − 4(k+l)x + k
2 + l
2 =
0. Oblicz k i l.
x
1 * x
2 = (4 +
√12)(4 −
√12) = 4
x
1 + x
2 =4 +
√12 + 4 −
√12 = 8
x
1 * x
2 = 4
x
1 + x
2 = 8
k
2 + l
2 = 4
4(k+l) = 8
I tutaj mam pytanie czemu 4(k+l) = 8 ? według równania to b = −4(k+l). a ze wzoru
| | b | |
− |
| = 8 wychodzi że b = −8 to po prostu ten minus pomija się i we wzorze się skróca z |
| | a | |
minusem ?