matematykaszkolna.pl
Logarytmy MiK: Logarytmy, dlaczego mnożymy przez mianownik do kwadratu? Po kilku obliczeniach z pomocniczą zmienną dochodzę do:
t2−5t+6 

<0
(5−t)(t+1) 
I tutaj chce pomnożyć przez mianownik żeby po prostu zniknął, a w zeszycie zobaczyłem że mnożymy przez mianownik do kwadratu, dlaczego musimy tak zrobić? t to pomocnicza zmienna i t = logx
25 lut 20:52
MiK: Podbijam.
25 lut 20:58
Marcin: a skąd wiesz, czy (5−t)(t+1) jest dodatnie czy ujemne? Mnożąc tak jak masz w zeszycie masz pewność, że mnożysz przez liczbę dodatnią.
25 lut 21:00
MiK: aha, czyli jak w mianowniku mam niewiadome to zawsze mnożę przez ich kwadrat? Nie no w sumie nie (chyba) bo wydaje mi się że zdarzały się przypadki w których mnożyliśmy bez kwadratu, ale nie jestem pewien, czekam na odpowiedź ostateczną i definitywną.
25 lut 21:02
razor: nie wiesz jaki znak ma mianownik wiec nie mozesz pomnozyc obu stron przez niego − gdyby byl ujemny zmienilby znak nierownosci na >, gdyby byl dodatni to znak zostalby taki sam >. Podnoszac mianownik do kwadratu masz pewnosc ze mnozysz obustronnie przez liczbę dodatnią
25 lut 21:02
razor: Mozna to tez rozwiazac prostsza metoda: jesli a/b < 0, wtedy a*b < 0
25 lut 21:03
Ajtek:
 a 
razor

<0 /*b2 ⇒ a*b<0, to wynika właśnie z tego mnożenia przez kwadrat mianownika
 b 
emotka.
25 lut 21:06
Marcin: MiK To podaj mi przykład w którym miałeś nierówność i mnożyłeś sobie po prostu przez niewiadomą nie znając jej znaku emotka
25 lut 21:08
razor: nawet nie pomyslalem o tym mnie w szkole uczyli inaczej: jesli a/b < 0 to albo a<0 i b>0 albo a>0 i b<0. jesli a*b < 0 etc. Warunki wychodzily takie same
25 lut 21:09
MiK:
3x 1(x−1)*x 4(x−1) 

=

+

/ * x(x−1)
(x−1)*x (x−1)*x x(x−1) 
25 lut 21:10
Ajtek: No widzisz razor, czegoś się dowiedziałeś na forum emotka. Na zabawę z przypadkami szkoda czasu emotka.
MiK: ale w sumie wtedy jest x2
Ajtek: Mik to jest równanie, a Ty masz do rozwiązania nierówność emotka.
25 lut 21:11
MiK: Czyli prosto, jasno i na temat. Jeśli w nierówności w mianowniku mam niewiadomą, to ZAWSZE mnożymy przez kwadrat całego mianownika?
25 lut 21:12
Marcin: Ciągle czekam na przykład z nierownością
25 lut 21:12
Marcin: Jeżeli chcesz się pozbyć mianownika, to tak. To bardzo wygodna operacja
25 lut 21:13
MiK: Okej, Morcin, masz mnie. Nigdy nie byłem pewien kiedy właśnie podnosimy do kwadratu a kiedy nie. Także i ja i razor się czegoś nauczyliśmy
25 lut 21:14
Ajtek: I o to nam chodzi, żebyście się czegoś nauczyli, a nie liczyli na gotowca emotka.
25 lut 21:17
MiK: Ajtek, nigdy nie liczę na gotowca. Ja nie z tych.
25 lut 21:18