zrobilem sobie rysunki tych figur tylko nie wiem jak to ze soba powiazac
Zero: Wyznacz i porównaj pola powierzchni brył obrotowych otrzymanych przez obrót sześciokąta
foremnego o boku a dookoła następujących osi:
a) prostej przechodzącej przez środki przeciwległych boków sześciokąta,
b) prostej zawierającej dłuższą przekątną sześciokąta,
c) prostej zawierającej bok sześciokąta.
25 lut 20:11
dero2005:
25 lut 20:35
dero2005:
25 lut 20:36
dero2005:
25 lut 20:38
Zero: Dokladnie.
Figure na obrazku nr. 2 obliczylem. Prπobowalem ta pietwsza ale wychodzi mi zla liczba.
Są tam dwa jednakowo obciente stozki. Z talesa obliczylem ze l tej brakujacej czesci jest rowne
A. Dalej zas chcialem zapisac rownaniem: Pb = 2( πa*2a − π 12a*a) gdzie pierwsza czesc to
pb duzego stozka drugi wzor to pb mniejszego ktorego przeba odjąc
25 lut 20:57
dero2005: Fig 1
P
b = πl(R+r) pow boczna jednego stożka ściętego
gdzie
l = a
R = a
25 lut 21:11
dero2005:
dodać pow dna i wieka
2πr2
25 lut 21:12
Zero: Wlasnie, zapomnialem o tych dwoh kolach na gorze i dole
xD
25 lut 21:22
dero2005:
Fig 3
pow boczna walca
P
w = 2πrh gdzie : r = a
√3, h = a
plus
powierzchnia boczna dwóch stożków ściętych
| | a√3 | |
2*Pb = 2*πl(R+r) gdzie: l = a , R = a√3, r = |
| |
| | 2 | |
plus
powierzchnia boczna dwóch stożków
| | a√3 | |
2*Pb = 2*πrl gdzie: l = a, r = |
| |
| | 2 | |
25 lut 21:32