Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
Groszeq: podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
ogólnie to tam wiem jak się to wyznacza i przy wyznaczaniu dziedziny dochodzę do momentu x
2 =
1 i niewiem zabardzo co z tym zrobić bo w odpowiedziach jest D= (1,nieskończoność )
* to p oznacza pierwiastek ( nie chcialo sie zrobic nwm czemu , tak samo z tym x do 2 )
25 lut 19:57
Ajtek:
W liczniku pierwiastek jest?
25 lut 20:01
Groszeq: tak
25 lut 20:01
Ajtek:
Nie doczytałem z tym licznikiem

.
1
o x−1≥0
2
o x
2−1≠0
25 lut 20:02
Groszeq: pierwiastek z x − 1 podzielone przez x do potęgi 2 odjąć 1
25 lut 20:02
Groszeq: do wyznaczania dziedziny w tym przypadku musze też coś robić z licznikiem ?
25 lut 20:03
Ajtek:
W liczniku masz pierwiastek stopnia drugiego, stąd mój pierwszy warunek.
25 lut 20:04
Aga1.: Jeśli tak to x−1≥0 i x
2−1≠0
dokończ
25 lut 20:05
Groszeq: no dobrze ale ja nie rozumiem dlaczego D = (1; nieskończoność )
25 lut 20:06
Ajtek:
Rozwiąż te dwa warunki i część wspólna ich jest Twoją dziedziną.
25 lut 20:07
Groszeq: aaa no dobrze , czyli jak mam pierwiastek w liczniku to musze go uwzględniać do dziedziny ?
25 lut 20:09
Ajtek:
Jak masz pierwiastek
parzystego stopnia to tak

.
25 lut 20:09
Ajtek:
I jeszcze jedno pytanie dlaczego
25 lut 20:10
Groszeq: i wszystko jasne , dziekuje bardzo za pomoc
25 lut 20:10
Groszeq: no to dlaczego
25 lut 20:11
Groszeq: bo w liczniku nie moze być liczba ujemna ?
25 lut 20:11
Groszeq: aa bo pod pierwiastkiem nie moze byc !
25 lut 20:11
Groszeq: liczba ujemna
25 lut 20:11
25 lut 20:11
Ajtek:
Brawo

. Pod pierwiastkiem
parzystego stopnia. Zapamiętaj to
25 lut 20:12
Groszeq: no ale pod pierwiastkiem nie moze być liczba ujemna ?
25 lut 20:12
Groszeq: dziekuje

zapamiętam
25 lut 20:12
Ajtek:
3√−8=−2
25 lut 20:13
Groszeq: | | x2−1 | |
a kolejne zadanie , |
| gdzie dziedzinę już obliczyłem to jest d = (1, |
| | P{x−1} | |
nieskończoność )
to miejsce zerowe nie do końca rozumiem bo wychodzi ;
0 = x
2 − 1
X
2 = 1 i teraz robimy
x=1 lub x = −1 ? ? ? w takim razie 1 jest miejscem zerowym ?
25 lut 20:27
Ajtek:
Nie.
Zauważ, że x=−1 i x=1 nie należą do dziedziny funkcji. Ta funkcja nie ma miejsca zerowego

.
25 lut 20:37