funkcja trygonometryczna
Karol: Wiadomo, że tg α = 2
0stopni < α < 90stopni. Wynika stąd, że sin α równa się.. Proszę o
rozwiązanie układu równań bo coś mi nie wychodzi
25 lut 19:55
Ajtek:
Pokaż, sprawdzę

.
25 lut 19:55
Aga1.: A musi być układ równań?
25 lut 19:56
Ajtek:
WItaj
Aga1.
25 lut 19:57
Karol: no tak jest w odp.. nie mam co pokazywać bo jakieś dziwności wychodzą.. a da się to inaczej
25 lut 19:58
Marcin: 2cosx=sinx /^
4cos
2x=sin
2x
4(1−sin
2x)=sin
2x
4−4sin
2x=sin
2x
5sin
2x=4
25 lut 19:59
Marcin: Mógłbym zobaczyć ten Twój układ równań?
25 lut 19:59
Eta:
| | 2k | |
sinα= |
| =.............. |
| | √5k | |
25 lut 20:00
Aga1.: Witajcie chłopaki.
tgα=2
dokończ
25 lut 20:00