Wielomian
TorN: Jak rozłożyć ten wielomian na czynniki ?
x3 −3x2+x +5=
25 lut 19:38
Marcin: Podziel przez (x+1)
25 lut 19:40
Godzio:
x3 + x2 − 4x2 − 4x + 5x + 5
25 lut 19:41
TorN: x2(x+1) − 4x(x+1) +5(x+1)
(x+1)(x2−4x+5) Dobrze?
25 lut 20:00
Marcin: Tak, dobrze, ale czy bez rozbicia Godzia dałbyś radę to rozwiązać?
25 lut 20:01
TorN: Nie dał bym rady

a da się to jeszcze bardziej rozbić ? np wykorzystać wzór ax
2+bx+c=a(x−x1)(x−x2), ale chyba
tu nie można bo delta ujemna
25 lut 20:06
Mila:
W(1)=1−3+1+5=4
W(−1)=(−1)−3−1+5=0 ⇔W(x) dzieli się przez (x+1)
Dzielimy :
Schemat Hornera:
1 −3 1 5 x=−1
1 −4 5 0
⇔
x3 −3x2+x +5=(x+1)*(x2−4x+5) teraz delta i postac iloczynowa jeśli Δ≥0.
25 lut 20:21
Marcin: No pisałem Ci przecież żebyś podzielił przez (x+1), bo dla mnie to jest prostsze niż taki
rozkład.
25 lut 20:23
TorN: nigdy tego nie rozumiałem

, ahh te braki

Dzięki
25 lut 20:33
TorN: A i jeszcze jedno skąd wiedziałeś że trzeba podzielić przez (x+1) ?
25 lut 22:37
Wazyl: Twierdzenie Bezouta. Jeżeli x0 jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian podzielny jest przez
(x−x0)
25 lut 22:39
TorN: Ok dzięki
25 lut 22:45
Mila:
Napisałam 20:21.
Druga linijka.
25 lut 23:01
TorN: Mila ja to widziałem tylko nie wiedziałem skąd Ci się wzięło akurat (x+1) (a Teraz już wiem że
to Twierdzenie Bezouta ) Dziękuje za pomoc wam wszystkim jesteście w porządku
26 lut 00:28