nierówność z wartością bezwzględną
formerangel: Rozwiąż nierówność : ||x + 1| − x| ≤ 2
Czy mniej więcej tak to powinno wyglądać ? Co z drugim przypadkiem
bo nie wiem co z nim zrobić

odrzuciłbym go bo tam jest ≤ a wartość nie może być równa −2
czekam na wasze zdanie
|x +1| − x ≤ 2 v |x +1| − x ≥ −2
1) x∊(−
∞, −1)
−x − 1 −x ≤ 2
x ≥ −
32
2) x∊ <−1,
∞)
x +1 − x ≤ 2
0 ≤ 1
więc:
x ∊ <−
32, −1)u<−1, +
∞)
= <−
32, +
∞)
25 lut 19:30
Ajtek:
Robisz analogicznie
25 lut 19:33
formerangel: sorki, tam (czyli" bo tam jest ... ) powinno być ≥ a nie ≤
25 lut 19:34
formerangel: ok, jak wyjdzie mi tak jak w opdowiedziach, dam znać
25 lut 19:36
formerangel: |x +1| − x ≤ 2
część wspólna z dwóch przypadków <−32, +∞)
|x +1| − x ≥ −2
część wspólna z dwóch przypadków
x = R
czyli co ? x∊R u <−32, +∞) = R ?
a z tyłu mam samo <−32, +∞)
25 lut 19:44
Aga1.:

Druga graficznie
Ix+1I≥x−2 dla x∊R
25 lut 19:49
Aga1.: Powinieneś użyć spójnika i .
Wyjdzie tak jak w książce.
25 lut 19:52
mathnull: aaaa
25 lut 19:59