trygo
Miiim: Sprawdż, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc, że α należy do
przedziału (0−90) suma (90−180stopni):
a) 1−2sin
2α=2cos
2α−1
| | 1 | |
b)sinα ( |
| − sinα)= cos2α |
| | sinα | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
g) |
| + |
| = |
| |
| | 1−cosα | | 1+cosα | | sin2α | |
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, bo nie było mnie dziś w szkole i nie rozumiem.
25 lut 19:13
Alfa: Najczęściej aby sprawdzić (udowodnić) tożsamości tryg. wybiera się jedną z jej stron i
przekształcając doprowadza do takiej samej postaci, jak jest po drugiej stronie.
np.
a) wybieram lewą stronę i:
L = 1 − 2sin2α = 1 − 2(1 − cos2α) = 1 − 2 + 2cos2α = 2cos2α − 1 = P
więc L = P , czyli tożsamość jest prawdziwa
25 lut 19:23
Miiim: L = 1 − 2sin
2α = 1 − 2(1 − cos
2α)
a skąd Ci się wzieło: cos
2α, bo nie wiem czy dobrze myślę,
25 lut 19:35
Alfa: z jedynki tryg.:
sin2α + cos2α = 1
sin2α = 1 − cos2α
25 lut 19:36
Miiim: No, tak myślałem

, a pokażesz jak zrobić pozostałe przykłady?
25 lut 19:38
Alfa: próbuj sam
podpowiedź:
b) zacznij od lewej str. i wymnóż ją
25 lut 19:42
Miiim: Hmm, spróbowałem to zrobić tak
| | 1 | |
sinα( |
| −sinα)=sinα2+cos2−sinα=sin2+cos2−sinα=sinα+cos2 |
| | sinα | |
Tam, już niepisałem ale skróciłem sinus z sinusem, aha no i zamieniłem 1 na 1trygonometryczną,
prawie dobrze wyszło, dobrze w ogóle myśle, czy wszystko żle?
25 lut 19:52
Miiim: gdzieś popełniłem błąd, czy źle kompletnie?
25 lut 19:52
Alfa: sin2α − sinα ≠ sinα −−> tak NIE WOLNO !
L = (po wymnożeniu) = 1 − sin2α = sin2α + cos2α − sin2α = cos2α = P
L = P
25 lut 20:01
Miiim: aa, to dzięki
25 lut 20:04