pytanie
kamczatka: | | 3−2m | | 4(−m+1) | |
( |
| )2 − ( |
| ) = 9 |*4 |
| | 2 | | 2 | |
(3−2m)
2 − 8(−m+1) = 36
I mam pytanie skąd ta −8 potem ? Skoro jak pomnożyłem *4 to z pierwszym nawiasem 2 się skróciła
a potem jeszcze dwójka się skróciła z drugim nawiasem i powinno zostać −4 ?
25 lut 19:08
Piotr:
| 4 | |
| = 2  |
| 2 | |
25 lut 19:10
kamczatka: Tak ale jak mnożę całą lewą stronę przez 4 to przecież jak mnożę drugi nawias to tylko zostaje
2* nawias i powinno wyjść 4
25 lut 19:11
kamczatka: bo jak np jest równanie
| 10 | |
| + 3 = x to mnożę *2 żeby się pozbyć mianownika |
| 2 | |
10+3 = 2x
I tej 3 już się wtedy nie mnoży
25 lut 19:13
Lorak: mnoży się też
25 lut 19:14
Piotr:
| | 4(−m+1) | |
bez mnzożenia przez 4 ten drugi nawias : − |
| = −2(−m+1) teraz mnoze przez 4 i bedzie |
| | 2 | |
: −8(−m+1)
25 lut 19:15
kamczatka: aha dzięki to mi się pomyliło że jak jest
mnożenie to wtedy tylko raz się mnoży
25 lut 19:15
Piotr:
mnozysz wszystko
25 lut 19:15
kamczatka: A to w takim razie jak pierwszy nawias został pomnożony przez 4 to nie powinno być
4(3−2m)2 ?
25 lut 19:19
kamczatka: 2(3−2m)2
25 lut 19:20
Lorak: ale tam masz kwadrat
25 lut 19:20
kamczatka: To co że mam kwadrat bo nie rozumiem ?
25 lut 19:23
Lorak: mianownik też do kwadratu podnosisz.
25 lut 19:23
kamczatka: aha to już rozumiem dzięki
25 lut 19:25
Lorak:
25 lut 19:28