jerey: dane jest rowanie (x+3)[x2+(p+4)x+(p+1)2]=0
Wyznacz wszystkie wartości parametru p , dla których równanie to ma tylko jedno rozwiązanie.
czyli musi zostac spełniony warunek Δ=0
(p+4)2−4(p+1)2=0
⇒−3p2+12=0
3p2−12=0
3(p2−4)=0
(p−2)(p+2)0
p=2
p=−2
?
25 lut 19:07
Piotr:
nie, masz iloczyn. Twoim jedynym rozwiazaniem jest x = −3, zatem ?
25 lut 19:12
Ajtek:
Już masz jedno rozwiązanie w pierwszym nawiasie. Zatem Δ≤0 i xw=−3. W zadaniu nie ma napisane,
że nie może być to pierwiastek wielokrotny.
25 lut 19:13
Marcin: Δ<0, wtedy jedynym rozwiązaniem jest −3
25 lut 19:13
jerey: czyli musi byc spełniony warunek Δ<0
25 lut 19:14
Marcin: No w sumie tak. Ajtek ma rację. Zwracam honor
25 lut 19:14
jerey: ok , juz wiem, dzieki
25 lut 19:14
jerey: ale czemu ≥?
25 lut 19:15
jerey: twu ≤0 a nie <0 ?
25 lut 19:15
Ajtek:
Masz napisane w moim poście wszystko.
25 lut 19:16
jerey: ok, juz wiem o co chodzi
25 lut 19:19
Piotr:
nie do końca
Ajtek
25 lut 19:19
Ajtek:
Co jest nie tak
Piotr
25 lut 19:20
Piotr:
dla p = −2 wyjdą dwa rozwiazania x = −3 i x= −1
25 lut 19:21
Ajtek:
A czy p=−2 spełnia warynek Δ≤0

Pytam, bo nie liczę

.
25 lut 19:23
Piotr:
dla p = −2 Δ=0
25 lut 19:24
Ajtek:
Ale masz warunek postawiony drugi x
w=−3

.
25 lut 19:26
Ajtek:
Zatem p=−2 nie spełnia tego warunku

.
25 lut 19:26
Piotr:
aaaa to w ten sposób

OK
25 lut 19:26
jerey: i będzie p∊(−∞ −2) U <2,+∞)
25 lut 19:28
zawodus: Ostatecznie wyrażenie w nawiasie ma nie mieć rozwiązań lub ma mieć jedno równe −3.
Tych sytuacji nie można łączyć chłopaki
25 lut 19:30
Ajtek:
Piotr czytaj uważnie

.
jerey, nie liczyłem, także nie wiem. Ale nawias w −2 taki jak napisałeś

.
25 lut 19:31
Ajtek:
Cześć
zawodus 
.
Czyli tak jak zapisałem nie można

Nie rozumiem dlaczego
25 lut 19:32
zawodus: Bo ty dajesz warunek delta<=0
i x
w=−3
Daj to w klamrę i zobaczysz Jakie głupoty otrzymasz

A Tak w ogóle Cześć
25 lut 19:35
Marcin: No chyba chodzi o to, że xw musi być>0, tak? W sensie że nie może być −3
25 lut 19:37
Ajtek:
A w ten sposób, faktycznie głupota

.
1
o Δ<0
2
o Δ=0 i x
w=−3
25 lut 19:37
zawodus: My Już z
Ajtkiem wiemy a reszta niech się wczyta
25 lut 19:39
Ajtek:
Tak to jest jak chce się napisać w skrócie

.
25 lut 19:43
Marcin: Nie no w sumie z tym że x
w musi być >0 palnąłem głupotę. Też już wiem o co chodzi, dzięki
25 lut 19:44
zawodus: Najważniejsze jest to, że nikt nie powiedział o co dokładnie chodzi, a każdy zrozumiał
25 lut 19:48
Ajtek:
Dzięki za tą "klamrę"
zawodus 
.
25 lut 19:49
zawodus:
25 lut 20:04
Ajtek:
∅ nieźle

.
25 lut 20:06