matematykaszkolna.pl
Ciąąąągiiii :) Blue: mam takie jedno zadanko i nie wiem, czy je dobrze liczę, tzn niby wynik jest dobry , ale w necie znajduje inne sposoby rozwiązania tego typu zadań... A więc tak: Dla jakich wartości parametru p ciąg jest rosnący?
 pn 
an =

n+1 
można to zrobić tak an+1−an >0 a ja najpierw wpadłam na taki sposób: po przekształceniach(f.homograficzna) wyszło:
 −p 
an =

+p
 n+1 
I teraz tak : wiadomo, że bierzemy pod uwagę tylko n naturalne dodatnie, czyli musimy szukać takiego p, że funkcja homograficzna będzie rosnąca w przedziale od 0 do nieskończoności , a więc a<0 , czyli p >0 MOże być takie rozwiązanie Czy to jest złe rozumowanie
25 lut 18:50
PW: Bardzo ładnie przekształciłeś, ale później opowiadasz mętnie. Po prostu: dla n∊N ułamek
 1 

n+1 
jest funkcją malejącą (widać, nie musisz tego tłumaczyć, że im większy mianownik, tym ułamek mniejszy). Wobec tego
 −p 

n+1 
jest funkcją rosnącą, jeżeli p > 0. Korzystamy tu z faktu, że jeżeli f(x) jest malejąca, to −f(x) jest rosnąca.
25 lut 19:00
Bogdan: Rozumowanie jest poprawne
25 lut 19:01
PW: Tak, tylko co to jest a?
25 lut 19:07
Blue:
 a 
to jest funkcja wymierna y =

x 
25 lut 19:15
PW: Ludzieeee! Nie używamy w toku rozwiązania symboli niezdefiniowanych. Dlatego mówiłem, że wypowiadasz się mętnie. Nikt nie będzie się domyślał, co rozumiesz pod symbolem a. Tak samo nie można pisać, że dla równania x2 −mx+ m2−1 = 0 suma rozwiązań x1 i x2 (o ile istnieją) jest równa
 −b 
x1+x2 =

a 
− tu nie ma żadnych a ani b.
25 lut 20:00