analityczna
oskar: Na prostej l: 3x+y−5=0 znajdź taki punkt M, aby jego odległość od punktu P(1,2) wynosiła 110.
25 lut 18:31
Marcin:
y=−3x+5
M(x, −3x+5) ; P(1,2)
Odległość ma być równa 110. Wzór na długość odcinka
25 lut 18:41
oskar: Dzięki to mam. Teraz takie cudeńko
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(0,1) wiedząc, że punkt P jest środkiem
odcinka wyciętego z tej prostej przez proste o równaniach:
x − 3y + 10 =0 i 2x + y − 8 = 0
z pierwszego warunku mamy, że
l: y=ax+1
tylko jak wykorzystać ten drugi warunek.
25 lut 19:38
oskar: .
25 lut 20:20