Udowodnij, że jeśli różne liczby a2,b2,c2 tworzą ciąg arytmetyczny, to liczby
,
b+c
1
1
,
też tworzą ciąg arytmetyczny.
c+a
a+b
25 lut 18:25
Studzekisiel: Ponawiam
25 lut 20:01
Studzekisiel: Wie ktoś jak to zrobić
25 lut 20:24
Studzekisiel: Proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić
25 lut 20:40
Wazyl: Od końca:
1
1
2
+
=
b+c
a+b
c+a
a+2b+c
2
=
b2+ab+ca+cb
c+a
2b2+2ab+2ca+2cb=ca+2bc+c2+a2+2ab+ac
a2+c2=2b2
25 lut 20:42
Wazyl: Jeżeli przeczytasz od końca to wychodzisz od ciągu arytmetycznego (a2;b2;c2) i przechodzisz
do ułamków.
Korzystamy z tego że wyraz ciągu arytmetycznego jest średnią arytmetyczną wyrazu"przed" i
wyrazu "po" nim.