log
Loka: Proszę o sprawdzenie:
1. Czy funkcje są równe?
a) f(x)=log3(x−2)+log3(x−3) i g(x)=log3[(x−2)(x−3)]
f(x): D= (−∞;2) g(x): D=(−∞;2) ∪(3;+∞)
odp: nie są równe bo dziedziny nie są równe.
trzeba coś jeszcze uwzględnić?
25 lut 18:13
Ajtek:

.
25 lut 18:14
Janek191:
Df = ( 3 ; + ∞ )
25 lut 18:18
Ajtek:
No tak, nie przyjrzałem się dokładnie. Co nie zmienia faktu, że nie są równe

.
25 lut 18:19
Jolanta: a dlaczego od 3 a nie od 2?
25 lut 18:27
Loka: ok, błąd, już rozumiem
25 lut 18:30
Loka: Kolejny podpunkt, i pytanie:
f(x)= log x
2 i g(x)=2log x
dlaczego nie są równe

bo zmieniam ze wzoru: n log
ax=log
ax
n
25 lut 18:49
Ajtek:
Df x∊R\{0}, Dg x∊(0;∞)
Dziedzinę funkcji wyznaczasz na samym początku. Zanim cokolwiek z nią będziesz robił/a. Przed
pierwszym przekształceniem musisz wyznaczyć.
25 lut 18:56
Loka: a to o to chodzi

Dzięki wielkie
Ajtek
25 lut 18:57