prawdo
Radek:
Kostki
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
Ω=216
co dalej ?
25 lut 17:58
52: Ja bym wypisał te opcje...
25 lut 17:59
Marcin: To chyba miałbyś trochę wypisywania, co?
25 lut 18:02
Radek:
1+1+1
1+1+2
1+1+4
1+1+5
Mogę tak długo wypisywać...
25 lut 18:02
Piotr:
taka obserwacja : zeby dzielilo sie przez 3 to wszystkie musza sie dzielic przez 3 lub zadna.
25 lut 18:08
Radek: hmm ?
25 lut 18:24
Piotr:
wszystkie : 3 lub 6 np 3+3+3
żadna : 1,2,4,5 np 1+2+4
25 lut 18:34
Mila:
|Ω|=6*6*6=216
Liczymy kwadraty liczb: 1,2,3,4,5,6 i badamy podzielność przez 3.
12=1
22=4=3*1+1
32=9=3*3
42=16=3*5+1
52=25=3*8+1
62=36=3*12
A− suma kwadratów liczb uzyskanych w trzech rzutach podzielna przez 3
Aby suma kwadratów była podzielna przez 3
musimy wybrać 3 liczby podzielne przez 3 .
czyli ciągi {x1,x2,x3} gdzie xi∊{3,6}
albo 3 liczby , których kwadraty dają po podzieleniu resztę 1
czyli ciągi {x1,x2,x3} gdzie xi∊{1,2,4,5}
|A|=...? licz!
25 lut 19:03
Piotr:
z grubsza to właśnie napisałem
25 lut 19:08
Radek:
A jeśli było by takie samo polecenia ale że 5 zamiast 3 ?
25 lut 19:17
Mila:
Policzyłeś? Skończ jedno, a potem następne.
25 lut 19:31
Radek:
|A|=72
Ja chcę wykorzystać fakt, że Pani jest na forum i zrobić jak najwięcej zadań.
25 lut 19:34
zawodus: Ja będę

Widzę, że bardzo lubisz
Milę skoro tylko na nią czekasz
25 lut 19:39
zawodus: A i wynik ok

przy liczbie 5 więcej przypadków prawdopodobnie
25 lut 19:41
Eta:
25 lut 19:45
Radek:
Ciebie zawodus też bardzo lubię i Panią Etę również
25 lut 19:46
Mila:
Zacznij podobnie.
Liczymy kwadraty liczb: 1,2,3,4,5,6 i badamy podzielność przez 5.
25 lut 19:49
Radek:
12=1
22=4
33=9=5+4
42=16=2*5+6
52=25=5*5
62=36=5*6+6
25 lut 19:52
Mila:
reszta mniejsza od 5
popraw
25 lut 19:55
Radek:
Rozpisałem tak jak Pani
25 lut 20:00
zawodus: Tylko reszta jest zawsze mniejsza od liczby przez która dzielisz
25 lut 20:06
Mila:
4 i 6 źle.
25 lut 20:06
Radek:
42=3*5+1
6=5*7+1
25 lut 20:09
zawodus: teraz ok.
25 lut 20:13
zawodus: Wypisz dalej kombinacje reszt, które dają w sumie Liczbę podzielną przez 5
25 lut 20:15
Radek:
Więc musi się dzielić przez 5 albo 3 liczby , których kwadraty dają po podzieleniu resztę 1 ?
25 lut 20:15
zawodus: Tak. Jakie np?
25 lut 20:17
Radek:
Czyli wybieram ze zbioru {5,5,5} lub {4,6}
1*1*1+2*2*2?
25 lut 20:22
Mila:
mogą być reszty
(000) jedna możliwość (555)
albo
(041) kombinuj.
25 lut 20:27
Radek:
+(5,4,6) =6 możliwości takich
25 lut 20:30
zawodus: trochę za mało
25 lut 20:32
Radek:
1+6+8=15 możliwości
25 lut 20:33
zawodus: A skąd masz to 8?
Rozpisz dokładnie
25 lut 20:36
Radek:
bo wybieram ze zbioru {4,6}
2*2*2=8 ?
25 lut 20:36
zawodus: Wypisz ze 3 różne wyniki spełniające warunki zadania.
25 lut 20:44
Radek:
5,5,5
5,4,6
4,5,6
25 lut 20:46
Mila:
Oj, Radek.
(5,5,5) jedna możliwość
(0,4,1) liczby z takimi resztami
reszta 0 na jeden sposób {52}
reszta 4 na 2 sposoby {22,32}
reszta 1 na 3 sposoby {1,42,62}
i wszystko ustawiasz na 3! sposobów
czyli
1+1*2*3*3!=37
25 lut 20:48
zawodus:
policz sumy kwadratów Tych liczb

podzielne przez 5?
25 lut 20:50
Radek:
Tego to już chyba nie ogarnę.
25 lut 20:57
zawodus: Zadanie identyczne jak to maturalne
25 lut 21:07
Radek: to zadanie jest z matury, bo zawsze w arkuszu nie mogę poradzic sobie z tymi kostkami....
25 lut 21:08
Mila:
(555)
(521) 3! (spr. 52+22+12=30)
(524) 3! ( spr.52+22+42=45)
(526) 3!
(531) 3!
(534) 3!
(536) 3!
25 lut 21:17
Radek:
to nie podzielne przez 5 to Z={1,2,3,4,6} ?
25 lut 21:27
Mila:
Nie wiem co to jest ?
Przecież Ci napisałam sumy kwadratów i są podzielne przez 5.
25 lut 21:39
zawodus: Radek ty nie rozumiesz chyba do końca treści
25 lut 21:54
Radek:
No tak,ale chciałem zrobić jak poprzednie zadanie.
25 lut 21:58
zawodus: Dobrze to Czytaj jeszcze raz krok po kroku tamto zadanie i analizuj to drugie
25 lut 22:00
Radek:
W tamtym zadaniu miałem ,że podzielne przez 3 wiec {3,6} i takie którę dają resztę 1
{1,2,4,5}
A=2*2*2+4*4*4
25 lut 22:03
Radek:
I z tego spr dostałem 4. Dziękuję.
25 lut 22:18
Mila:
Tu jest tak:
wybierasz po jednej z takich zbiorów:
{5} {2,3} {1,4,6} po jednej a potem permutacja
wypisałam Ci możliwości 21:17
Zagraj 3 kośćmi, to zrozumiesz.
25 lut 22:21
Radek:
Próbuje zrozumieć.
25 lut 22:26
Radek:
To mogę prosić o jakieś zadanie podobne z tymi kostkami ?
26 lut 19:45
Radek: ?
26 lut 19:58
Mila:
1) Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na pierwszej kostce
wypadło dwa razy mniej oczek niż na drugiej?
2)Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Wskazówka zrób sobie tabelkę.
26 lut 20:21
Radek:
Pani Milo ja już te zadania przerobiłem do sprawdzianu, one pochodzą z zadania info. Mi raczej
chodziło o takie z tą podzielnością.
26 lut 20:22
zawodus:
26 lut 20:24
Radek:
1.Ω=36
A={1,3},{2,4} {3,5} {4,6}
26 lut 20:29
zawodus: Rzucamy 3 kośćmi do gry. Oblicz prawdopodobieńswo, że suma wyrzuconych oczek nie jest podzielna
ani przez 3 ani przez 5.
26 lut 20:29
Radek:
2.Ω=36
A=(1,1) (1,3) (1,5) (3,1) (3,3) (3,5) (5,1) (5,3) (5,5)
B=(2,6) (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)
26 lut 20:31
Radek:
Ω=6*6*6=216
A=podzielne przez 3=72
B=podzielne przez 5=37
C= nie wiem jak określić podzielne przez 3 i 5
26 lut 20:34
Eta:
Podzielne przez 3*5=....
26 lut 20:35
Radek:
15 ?
W=|A|+|B|−|C|
W=37+72−15
W=94
26 lut 20:37
Mila:
Dzisiaj nie mam "pod ręką" . Znajdę jutro, to napiszę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 4.
26 lut 20:42
Radek:
Ω=6*6*6=216
1=1
2=2*2
3=3*2
4=2*8
5=25
6=2*18
I teraz już dalej nie wiem
26 lut 20:43
Mila:
1) źle
2)
a) dobrze
b) opuściłeś (4,6) jest 15 zdarzeń sprzyjających.
26 lut 20:51
Mila:
20:43 co to jest?
26 lut 20:51
Radek:
1.A=(1,2) (2,4) (3,6)
26 lut 20:54
Radek:
Rozpisałem te kwadraty
26 lut 20:54
Mila:
Poprawki dobrze.
20:43
lewa strona nie jest równa prawej, za takie coś dostaniesz 0 punktów.
12=1 =0*4+1
22=4=4*1+ 0
32=9=2*4+1
42=16=4*4+0
52=25=6*4+1
62=36=9*4+0
Teraz kombinuj jakie trójki pasują.
Zadanie Zawodusa, nie wiem skąd Radek wziąłeś te liczby?
Najmniejsza suma to 3 (111)
największa suma to 18 (666), to jest ładne zadanie. Trzeba trochę pomyśleć
Najpierw dokończ z podzielnością przez 4.
26 lut 21:21
Radek:
Do zadania zawodusa wziąłem liczby z poprzedniejszych dwóch zadań, bo tam miałem akurat
podzielne przez 3 i 5
26 lut 21:33
Radek:
A z tym zadaniem od Pani to mam tylko, że muszą być
dwie nieparzyste i parzysta
26 lut 21:35
Mila:
12+32+22=14 i nie pasuje!
32+52+62=9+25+36=70 i nie pasuje.
Inaczej trzeba.
Z zadaniem Zawodusa, to Cie zostawiam na "pożarcie" Zawodusowi.
Walcz ostro.
26 lut 22:04
Radek: Muszą być 3 parzystę
26 lut 22:07
Mila:
Dobrze.
Teraz policz ile?
26 lut 22:17
26 lut 22:19
Mila:
26 lut 22:22
Radek:
Tutaj z reguły mnożenia a w zadaniu z 5 Pani używała symbolu Newtona ?
26 lut 22:24
Radek: ?
26 lut 22:37
Mila:
Też reguła mnożenia .Tylko tam "pobierane" były elementy z trzech zbiorów i trzeba je było
"wymieszać" stąd było razy 3!
Tutaj 3 liczby z jednego zbioru {2,4,6} to jest już "wymieszane".
26 lut 22:42
Radek:
to z 5 jest chyba najtrudniejsze
26 lut 22:43
Mila:
Rozwiązuj zadanie zawodusa.
26 lut 22:49
Radek:
Jeszcze analizuję to z tą podzielnością przez 5,
26 lut 22:52
zawodus: Niestety, ale wczoraj mnie odcięło

Dzisiaj czekam na realne pomysły rozwiązania zadania
27 lut 08:41
zawodus: I jeszcze jedno zadanie, ale prostsze

Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: iloczyn otrzymanych oczek
jest liczbą podzielną przez 3 lub 5
27 lut 09:02
Radek:
W pierwszym zadaniu od zawodusa trzeba policzyć
A−liczby podzielne przez 3
B−podzielne przez 5
C−podzielne przez 3 i 5
i potem W=|A|+|B|−|C|
I obliczyć prawdodpo ?
27 lut 17:58
Radek: ?
27 lut 18:14
Radek: ?
27 lut 18:38
zawodus: Masz policzyć dokładnie coś odwrotnego

Przeczytaj uważnie treść
27 lut 18:45
zawodus: Masz policzyć dokładnie coś odwrotnego

Przeczytaj dokładnie treść
27 lut 18:46
Radek:
Rzucamy 3 kośćmi do gry. Oblicz prawdopodobieńswo, że suma wyrzuconych oczek nie jest
podzielna ani przez 3 ani przez 5.
Czyli trzeba policzyć ile jest liczb podzilenych przez 3 i 5 ?
27 lut 18:48
zawodus: "nie podzielnych ani przez 5 ani przez 3"
jak to się ma do podzielnych przez 3 lub 5?
27 lut 18:57
Radek:
To od tych 216 trzeba odjąć podzielne przez 3 i jescze odjąć podzielne przez 5 ?
27 lut 18:59
zawodus: wprowadź zdarzenia ioznaczenia
A − suma liczb podzielna przez 3
B − suma liczb podzielna przez 5
Jak określisz zdarzenie:
suma nie jest podzielna ani przez 3 ani przez 5 przy pomocy zdarzeń A i B?
27 lut 19:03
Radek:
Zdarzenie przeciwne ?
27 lut 19:10
zawodus : Tak przeciwne

to teraz licz ile podzielnych przez 3 ile przez 5 ile przez 15

Po kolei
27 lut 19:15
Radek:
To mogę wykorzystać tamte informacje z poprzednich zadań ? bo tam miałem podzielne przez 3 i
podzielne przez 5 ?
27 lut 19:18
zawodus : Tak można
27 lut 19:24
Radek: przez 3 72
przez 5 37
jak teraz przez 15 ?
27 lut 19:32
zawodus : Skąd Takie wyniki? a jakieś rachunki można?
27 lut 19:35
Radek:
25 luty 19:03 i 20 :48
27 lut 19:38
zawodus : ale suma kwadratów a suma to raczej nie to samo
27 lut 19:41
Radek:
A no racja czyli trzeba inaczej
Ale teraz wypisywanie takich kombinacji to zajmuję dużo czasu
27 lut 19:44
zawodus: Też można z resztami
27 lut 19:55
Radek:
To jeszcze z resztami to już wgl...
27 lut 20:00
zawodus: to pomyśl nad drugim, a do pierwszego wrócimy później. Bo teraz muszę iść teraz.
27 lut 20:06
Radek: ok
27 lut 20:06
zawodus: Dzisiaj możemy wrócić do kostek
28 lut 09:29
zawodus : I jak?
28 lut 18:54
Radek:
Nie mam pomysły wgl.
28 lut 18:59
zawodus : Zadanie 2.
wskazówka policz zdarzenie przeciwne.
28 lut 19:10
Radek:
Tak wiem, że trzeba policzyć zdarzenie przeciwne ale dziś wgl nie mogę myśleć
28 lut 19:12
zawodus : WZORY DE MORGANA
(A∪B)'=
28 lut 19:36
Radek: Z tym też mam problem też jeszcze. Dziś muszę odpocząć.
28 lut 19:37
zawodus : To jutro wracamy do tego.
28 lut 19:46
Radek: Obowiązkowo i do tych nierówności związanych z diagramami Venna.
28 lut 19:47