Oblicz tangens kąta ostrego
eretika: Oblicz tangens kąta ostrego α, jeżeli: 9cos2α − 25sin2α = 0
Próbuję ułożyć i rozwiazac równanie z jedynką trygonometryczna, ale wychodza mi totalne
glupoty. Proszę o naprowadzenie mnie i wytłumaczenie.
25 lut 17:20
Marcin:
9(1−sin
2x)−25sin
2α = 0
9−9sin
2x−25sin
2α = 0
−34sin
2x=−9
34sin
2x=9 /34
Może jakoś tak, co?
25 lut 17:28
eretika: Do tego momentu tez doszłam, tylko nie wiem co dalej. Tangens ma wyjsc 3/5 a ja nie potrafie go
takim zrobic
25 lut 17:42
25 lut 17:44
eretika: Teraz czuje sie jak idiotka matematyczna

Dzięki wielkie!
25 lut 17:48