matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg z silnią
Damian:
sprawdź czy ciąg jest rosnący:
n!
a
n
=
5
n
(n+1)!
n!
(n+1)n!−5n!
n!(n+1−5)
a
n
+1 − a
n
=
−
=
=
5
n
*5
5
n
5
n
*5
5
n
*5
Nie wiem co dalej proszę o pomoc
25 lut 17:19
Janek191:
( n − 4)*n!
... =
5*5
n
Ten ciąg nie jest rosnący. Byłby rosnący dla n > 4
25 lut 17:35