matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
fjdjgfjdjf:
Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki, że sinα=
1
3
i tgα=
1
2
Proszę o pomoc, z wytłumaczeniem
25 lut 17:13
Marcin:
1
9
1
8
√
8
cos
2
x=1−
⇒ cos
2
x=
−
⇒cos
2
x=
⇒cosx=
9
9
9
9
3
1
3
1
1
tgx=
*
⇒
≠
3
√
8
√
8
2
25 lut 17:18
Jolanta:
sinα
tgα=
musimy policzyc cosα
cosα
korzystamy z jedynki trygonometrycznej sin
α
+cos
2
α=1 cos
2
α=1−sin
2
α
25 lut 18:42