Oblicz:
ola:
Prosze o obliczenie całego bo nie chce mi wogóle wyjść wynik i nie wiem jak to liczyć . Z góry
dziękuje
25 lut 16:55
Marcin: Po prostu sobie podstaw, masz to wszystko w tablicach

(Z wyjątkiem ctg60)
25 lut 17:11
ola: Tylko ,że mi wgl wynik nie chce wyjść
25 lut 17:18
Marcin:
tg60=
√3
Tak podstawiasz?
25 lut 17:21
ola: Tak dokładnie ,według tabelki
25 lut 17:23
Marcin: | 1 | | √3 | | √3 | | √3 | | 2√3 | |
| *√3+ |
| ⇒ |
| + |
| ⇒ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 2√3 | | 3 | | 6√3 | |
| * |
| ⇒ |
| ⇒3, tak Ci wychodzi? |
| 2 | | √3 | | 2√3 | |
25 lut 17:32
ola: nie mi wyszło : 3√3 przez 2√3
25 lut 17:38
Marcin: No a jak Ci wyszło?
25 lut 17:40
ola: No właśnie to co napisałam wyżej to mój wynik końcowy
25 lut 17:42
Marcin: A fakt, źle to zrozumiałem

Napisz swoje obliczenia

Masz poprawną odpowiedź?
25 lut 17:44
ola: Tak juz rozwiązywałam to chyba z 3 razy i wychodzi dalej źle poprawna odpowiedź powinna być 3
12*
√3+
√3przez 2 przez
√3przez3=
√3przez2+
√3przez2*3przez
√3=
√3przez
2+3
√3przez2
√3
25 lut 17:51
Marcin: Jak Ci wszystko zapisałem

√3przez2+√3przez2*3przez √3 Zapisz tak:
25 lut 17:56
ola: Ale powiedz mi czemu tak ?

I tak nie wyjdzie bo wyszło 3
√3przez 2
√3
25 lut 17:59
Marcin: Czemu tak? Bo dzielenie to mnożenie przed odwrotność tej liczby.
Wyjdzie, wyjdzie.
25 lut 18:04
ola: A fakt pomyliłam przedtem bo
√3+
√3 jest 2
√3 ? A ja zrobiłam jak w mnożeniu

i temu mi
nie wychodziło chyba
25 lut 18:08
Marcin: Tak.
√3+
√3=2
√3 
Miłej nauki
25 lut 18:14
ola: Dzięki wielkie może jakoś to wszystko ogarne
25 lut 18:16