równanie
rrr: | log(x+2) | |
| = 2 jak zacząć żebym mógł podstawić np t za logx |
| log x | |
25 lut 16:39
rrr: ktoś ma jakiś pomysł?
25 lut 16:58
rrr: pomocyyy
25 lut 17:20
PW: Jak zacząć ... Najgrzeczniej będzie:
− Pozwoli Pani, że się przedstawię.
Logarytm jestem. Muszę mieć dodatniego iksa. W dodatku jestem na dole, to nie mogę być zerem.
Mój kolega log(x+2) musi mieć dodatnie (x+2), zatem razem występując musimy mieć x>0 i x+1 i
x>−2, to znaczy x>0 i x≠1.
Mój kolega z góry jest większy − dwa razy większy:
log(x+2) = 2logx
25 lut 17:21
PW: Tam pod koniec trzeciej linijki nie x+1, ale x≠1 powinno być.
25 lut 17:22
rrr: racja, nie wypisałem założeń.. dochodze do tego momentu i co dalej? po prawej stronie wyjdzie
2t a po lewej?
25 lut 17:28
PW: Kontynuując opowiadanie mógłbyś powiedzieć:
− Znam różne sztuczki (matematycy mówią: twierdzenia), np.
2logx = logx2,
a wiec zależność między mną a kolegą z góry ma postać
log(x+2) = logx2, x∊(0,∞)\{1}
i w tajemnicy powiem Pani, że jesteśmy obaj z tej samej różnowartościowej rodziny logarytmów.
25 lut 17:32
rrr: sorry 2 po prawej stronie się przemieszcza do indeksu górnego czyli będzie t2?
25 lut 17:33
rrr: uprzedziłeś
25 lut 17:33
Ajtek:
PW mistrzostwo świata

.
25 lut 17:34
rrr: troszke się pogubiłem czyli skoro 2logx= logx2 i log(x+2)=logx2 to lewa=prawej?
25 lut 17:38
rrr: może się ktoś wypowiedzieć?
25 lut 18:00
Ajtek:
Tak. Opuść logarytmy (logarytm, jak napisał PW, jest różnowartościowy).
25 lut 18:07
rrr: czyli równanie będzie tożsamościowe ma nieskończenie wiele rozwiązań?
25 lut 18:11
PW: O 17:32 masz podaną równość:
log(x+2) = logx2, x∊(0,∞)\{1}.
Logarytm jest różnowartościowy, a więc ta równość świadczy o tym, że
x+2 = x2, x∊(0,∞)\{1}.
Jeżeli zadasz jeszcze jedno pytanie, to już narazisz się na śmieszność.
25 lut 18:16
Ajtek:
Nie.
log(x+2)=logx22 ⇒ x+2=x2
25 lut 18:18
rrr: teraz już rozumiem, dzięki
25 lut 18:20