fde
52: f(|x|) Jak taki wykres się rysuje tzn. co w nim się robi ?
25 lut 16:36
Ajtek:
Prosty przykład:
f(x)=ax+b
f(|x|)=a|x|+b
dla x<0
f(|x|)=−ax+b
dla x≥0
f(|x|)=ax+b
Jakoś tak chyba. Mam nadzieję, że rozumiesz

.
25 lut 16:40
52: a jeśli mam wykres to co z lewej na prawą czy jak, o to mi bardziej chodzi ...
25 lut 16:45
gg: wszystko co po prawej stronie osi y odbijasz na lewą
25 lut 16:46
gg: y(|x|) = y(x) dla x>=0 i y(−x) dla x<0
25 lut 16:47
Ajtek:

To, co masz po prawej odbijasz symetrycznie względem osi Oy.
25 lut 16:49
52: Dzięki
25 lut 16:50