ciąg arytmetyczny
Asia: suma pierwszych początkowych wyrazów ciągu opisana jest wzorem:
Sn=pn2+qn
uzasadnij, że jest to ciąg arytmetyczny
25 lut 15:57
Ajtek:
S
n−S
n−1=r
Wykaż, że r jest niezależne od n

.
25 lut 16:16
pigor: ... , otóż, a1=S1= p+q − niezależny od n, oraz
an= Sn−Sn−1 i an+1= Sn+1−Sn, więc
r= an+1− an= Sn+1−Sn − Sn+Sn−1= Sn+1−2Sn +Sn−1 =
= p(n+1)2+q(n+1)−2pn2−2qn+ p(n−1)2+q(n−1) =
= p(n2+2n+1−2n2+n2−2n+1)+q(n+1−2n+n−1) = 2p = const. c.n.uz.
25 lut 16:39
pigor: ..., o

widze małą, ale istotną ...

wpadkę , na szczęście nie u mnie .
25 lut 16:41
pigor: ..., bo niestety, ale Sn−Sn−1= an ≠ r
25 lut 16:43
Ajtek:
No faktycznie, dobrze myślał, źle zapisał

.
25 lut 16:44
Ajtek:
Cześć
pigor 
.
25 lut 16:45
pigor: ...., cześć; tak właśnie sądziłem, co mi często się zdarza ....
25 lut 16:54