poproszę o pomoc
l: Rozwiąż równanie:
17−5x=6x2+(x−3)2
25 lut 15:33
J: Wykonaj działania, uporządkuj,wszystko na lewo,Δ = .. itd
25 lut 15:37
l: wyszło mi −x2−5x+8=0
i Δ=57
25 lut 15:38
J: No to trudno, nie zasze delta wychodzi "ładna". √Δ = √57 i licz x1 i x2
25 lut 15:42
ICSP: Przelicz to jeszcze raz.
25 lut 15:48
J: Faktycznie

Nie sprawdziłem
25 lut 15:51
J: Teraz już Δ będzie "zgrabna"
25 lut 15:53
Azjaaaaa: 17−5x=6x2+(x−3)2
−5x−6x2−(x−3)2=−17 /*(−1)
5x+6x2+(x−3)2=17
5x+6x2+x2−6x+9=17
7x2−x−8
Δ=1−4*7*(−8)
Δ=225
√Δ=15
x1=1614 x2=−1
25 lut 15:54