walc
halina: objętość walca wynosi 540π cm3.Stosunek długości promienia podstawy do wysokości jest równy
0,4.oblicz jego pole całkowite.
25 lut 15:12
wredulus_pospolitus:
V
walca = ....
no i w czym właściwie masz problem
25 lut 15:14
halina: proszę o rozwiązanie całości
25 lut 15:16
wredulus_pospolitus:
to już nawet nie potrafisz podstawić do wzoru
25 lut 15:18
wredulus_pospolitus:
maturę też chcesz byśmy za Ciebie napisali
25 lut 15:19
3igh: 10r = 4h
h = 10/4 r
V = π * r2 * h
V = π * r2 * 10/4 r
540 π cm3 = π * 10/4 r3
216 cm3 = r3
r = 6 cm, h = 10/4 * 6 cm = 15 cm
Pc = 2 * π * r2 + 2 * π *r * h
Pc = 72π + 180π
Pc = 25210r = 4h
h = 10/4 r
V = π * r2 * h
V = π * r * r * 10/4 r
540 π cm3 = π * 10/4 r3
216 cm3 = r3
r = 6 cm, h = 10/4 * 6 cm = 15 cm
Pc = 2 * π * r2 + 2 * π *r * h
Pc = 72π + 180π
Pc = 252π [cm3]
25 lut 16:11