Logarytmy
Loka: Proszę o pomoc i jak najłatwiejsze wytłumaczenie...
Oblicz:
√823+log481
25 lut 15:05
Loka: Logarytm ma być na równi z 23
25 lut 15:07
wredulus_pospolitus:
działania na potęgach potrafimy
25 lut 15:07
Loka: (√8)23+log481
25 lut 15:09
wredulus_pospolitus:
wskazówki:
1) 81 = 3
do jakiej potęgi
2) a
b+c = a
b * a
c
3) (
√a)
b = a
b/2
4) a
b*logac = (a
logac)
b = c
b
5) log
a b
c = c*log
ab
skorzystaj z wypisanych wskazówek
25 lut 15:11
Loka: to podnosze √8 do 23 i wychodzi mi 2
25 lut 15:11
Loka: już patrzę...
25 lut 15:12
Loka: √8log4 34
232log4 34
25 lut 15:21
Loka: co dalej?
25 lut 15:21
Loka: Proszę, bo nie rozumiem...
25 lut 15:29
Loka: up
25 lut 15:59
PW: Co Ty kombinujesz? Mówimy o zadaniu 1. Pierwszy składnik wyliczony − jest równy 2 − czego
chcieć więcej? Zajmujemy się drugim:
x = log481.
Z definicji go:
4x = 81
i dalej walczysz, żeby wydusić informację jak najprostszą o x.
25 lut 16:01
Loka: log4 81 jest w potędze
25 lut 16:08
pigor: ... , lub twoje
2 32 log4 34= 2 4* 32 log4 3 = 22 *3 log4 3 =
= 4 log4 33 = 33= 27. , więc 2* 27= 54 − szukana wartość wyrażenia .
25 lut 16:13
Loka: Dziękuję pigor, rozumiem!

Tobie PW też dziękuje.
25 lut 16:24
PW: To ja już zgłupiałem − mamy trzecią wersję. Miało być
√8 do potęgi
czy do potęgi
25 lut 16:47
PW: Już wiem, rzeczywiście mnie przyćmiło. Potęga sumy = iloczyn potęg, tylko [P[pigor] najpierw
oblicza drugi czynnik, a na końcu mnoży przez 2. Wybaczcie.
25 lut 16:51
pigor: ..., bo poszedłem za ...

"wkładem własnym" autora (ki) postu .
25 lut 17:33