Rozwiaż równanie
Pattern:
25 lut 14:52
wredulus_pospolitus:
zauważ, że cos2x = 1 − 2sin2x
zastosuj ten doskonale znany Ci wzór
i rozwiązuj dalej
25 lut 14:52
Pattern: ale sin22x jest rózny od sin2 x
25 lut 15:10
Ajtek:
No to sin
22x=1−cos
22x

.
25 lut 15:11
wredulus_pospolitus:
ale sin
2(2x) = (2sinxcosx)
2 = 4sin
2x*cos
2x
WZOOOORY
25 lut 15:12
Pattern: dziękuję bardzo za pomoc
25 lut 15:21
Pattern: a ten przykład jak zrobić?
3sin2x+1=2(1+0.25sin22x)
25 lut 15:31
Pattern: sin22x zamienić na 4sinx2cos2
25 lut 15:31
Pattern: wychodzi mi takie coś
3sin2x−1−4sin2xcos2x=0
i nie wiem co dalej z tym zrobić
25 lut 15:34
Mila:
1)
| 1 | |
| *(sin2x)2+cos2x−sin2x=1 |
| 4 | |
| 1 | |
| *(2sinx*cosx)2+1−sin2x−sin2x=1 |
| 4 | |
sin
2x*cos
2x−2sin
2x=0
sin
2x(cos
2x−2)=0
sin
2x=0 lub cos
2x=2 brak rozw bo |cosx|≤1
x=kπ
2)
podstaw za cos
2x =1−sin
2x
Masz tam błąd.
Ma być:
3sin
2x−1−2sin
2xcos
2x=0
25 lut 21:12